Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/04/2005

Ερώτηση Δ.Παπαδημούλη για βασικό μέτοχο

Προς την Επίτροπο της Κομισιόν αρμόδια για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ερώτηση - πρόκληση προς την Επίτροπο, αρμόδια για τα Mέσα Eνημέρωσης, κ. Ρέντινγκ κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης για το θέμα του βασικού μετόχου και της υπερσυγκέντρωσης ισχύος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, μετά και την επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρ. Επιτροπής, που απειλεί με διακοπή χρηματοδοτήσεων αλλά και το ενδεχόμενο αναστολής όλων των εκτελεστικών νόμων του άρθρου 14.9 του Ελληνικού Συντάγματος για τον περιορισμό της διαπλοκής, ο Δ. Παπαδημούλης με την ερώτησή του μεταθέτει το πρόβλημα από πρόβλημα ανταγωνισμού σε ρύθμιση που αφορά στην υπερσυγκέντρωση ισχύος και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στα ΜΜΕ καθώς και στην πολυφωνική ενημέρωση των πολιτών και η οποία, ως αρμοδιότητα, ανήκει στα κράτη - μέλη.

Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης αφού αναφέρεται σε απάντηση της κ. Ρέντινγκ σε προηγούμενη ερώτησή του, στην οποία τονίζεται ότι «με βάση τις ισχύουσες συνθήκες, τα νομοθετικά μέτρα κατά της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών», προτείνει την αντιστροφή των επιπτώσεων που θα έχει ο παραβάτης του νόμου για το βασικό μέτοχο, από το σκέλος των δημόσιων συμβάσεων, στο σκέλος που αφορά στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στα ΜΜΕ.

Η πλήρης ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη έχει ως εξής:

Απαντώντας σε προηγούμενη ερώτησή μου (Ε-3410/04) η αρμόδια επίτροπος για την πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κα Rending είχε διευκρινίσει ότι προκειμένου για την συγκέντρωση και την πολυφωνία στα ΜΜΕ «με βάση τις ισχύουσες συνθήκες, τα νομοθετικά μέτρα κατά της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών»

Με δεδομένη την ανωτέρω απάντηση ερωτάται η Επιτροπή: 1) Μπορεί το κράτος να επιβάλλει στις εταιρείες κατόχους ΜΜΕ την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου; Είναι στη δικαιοδοσία του κράτους μέλους να ορίσει επιχειρηματικές δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την κατοχή δεσπόζουσας θέσης σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης; 2) Οι ανωτέρω ασυμβίβαστες επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να αφορούν και σε πρόσωπα συγγενή ή παρένθετα του ιδιοκτήτη ΜΜΕ; 3) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω ασυμβίβαστων μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις από τα κράτη μέλη που να αφορούν στα δικαιώματα νόμιμης αδειοδότησης και κατοχής δεσπόζουσας θέσης στα ΜΜΕ σε όσα πρόσωπα συμμετέχουν ταυτόχρονα σε ασυμβίβαστες επιχειρηματικές δραστηριότητες;

To Γραφείο Τύπου