Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/04/2005

Διπλή παρέμβαση Παπαδημούλη για τα επικίνδυνα κινέζικα προϊόντα

Ερώτηση στην Κομισιόν και επιστολή στην Επιτροπή για τις σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας

Με αφορμή τα πρόσφατα θανατηφόρα ατυχήματα οφειλόμενα σε ελαττωματικά ατμοσίδερα κινεζικής προέλευσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, το οποίο μάλιστα έθεσε και στη Κοινή Διακοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ζητά να μάθει κατά πόσο εφαρμόζεται επαρκώς στην Ελλάδα η κοινοτική οδηγία 2001/95 για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, έτσι όπως αυτή αντικατέστησε την οδηγία 59/1992, καθώς και η Οδηγία 85/374/ΕΟΚ για τα ελαττωματικά προϊόντα. Με βάση την οδηγία 2001/95 εναπόκειται στα κράτη ΅έλη να εξασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί και οι διανομείς τηρούν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας ούτως ώστε τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά να είναι ασφαλή.

Ο Δ. Παπαδημούλης έθεσε επίσης το θέμα και στη κοινή Διακοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας της οποίας είναι μέλος. Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε στο Βέλγο Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Dirk Sterckx, ζητά από την Κίνα να θεσπίσει αυστηρότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια των προϊόντων της και κυρίως να βελτιώσει τους μηχανισμούς οι οποίοι ελέγχουν εάν τηρούνται οι υπάρχουσες τουλάχιστον προδιαγραφές στα προϊόντα που παράγονται στη Κίνα. Είναι προφανές ότι η Κινεζική Κρατική Υπηρεσία Πιστοποιήσεων και Διαπιστεύσεων (Certification and Accreditation Administration of the People's Republic of China (CNCA)) και το Κινεζικό Κέντρο Ποιοτικής Πιστοποίησης (China Quality Certification Center (CQC)) δε κάνουν τη δουλειά τους τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.

To Γραφείο Τύπου