Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/05/2005

Νέες παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το Περιβάλλον

Απάντηση Δήμα σε ερώτηση Παπαδημούλη

Δύο ακόμη παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προστίθενται στη "μαύρη περιβαλλοντική βίβλο της Ελλάδας". Αφορούν τη μη λήψη μέτρων για τον χαρακτηρισμό και την προστασία των περιοχών που αποτελούν τμήμα του δικτύου ΝΑΤURA 2000.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση που δόθηκε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Δήμα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κατήγγειλε ότι σε "προστατευόμενες" περιοχές του δικτύου ΝΑΤURA 2000 (εκβολές Στρυμόνα, λιμνοθάλασσα Κορρησίων Κέρκυρας, Λίμνη Αγιάς Xανίων, Δέλτα Αχέροντα, Στενά Ρεντίνας, Ξηροπόταμος Καστοριάς, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, λιμνοθάλασσα Πρόκοπος Στροφυλιάς) έχουν πραγματοποιηθεί το 2004 μπαζώματα, επιχωματώσεις, αυθαίρετες κατασκευές και παράνομοι δρόμοι κατά παράβαση των οδηγιών για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Στην απάντησή του (21 Απριλίου 2005) ο Επίτροπος Περιβάλλοντος δηλώνει ότι "δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει χαρακτηρίσει επαρκή αριθμό Ζωνών Ειδικής Προστασίας, η Επιτροπή παρέπεμψε το ζήτημα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (υπόθεση C-334/04). Εις ό,τι αφορά την προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, τον Δεκέμβριο του 2004 η Επιτροπή δρομολόγησε διαδικασία επί παραβάσει, επειδή η Ελλάδα δεν είχε προσδώσει στους χαρακτηρισμένους τόπους κατάλληλο καθεστώς νομικής προστασίας, ικανό να εξασφαλίσει στόχους διατήρησης των εμπλεκόμενων ειδών και ενδιαιτημάτων".

Ο ΄Ελληνας Επίτροπος στην απάντησή του αναφέρει ότι το δίκτυο ΝΑΤURA 2000 αποτελείται από Ειδικές Ζώνες Διατήρησης που χαρακτηρίζονται από τα κράτη μέλη δυνάμει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, και επίσης ενσωματώνει τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας που χαρακτηρίζονται από τα κράτη μέλη δυνάμει της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για τη διατήρηση των αγρίων πτηνών.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2005, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε εκφράσει την οργή του για την παραπομπή κάθε τόσο της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είχε εξαπολύσει επίθεση για τις παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο ζήτημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε: "Δυστυχώς, το περιβαλλοντικό όνειδος της χώρας μας συνεχίζεται και με τη νέα κυβέρνηση. Η φύση παραμένει ανοχύρωτη αφού οι πόροι για δράσεις αμιγούς περιβαλλοντικής προστασίας, σύμφωνα με στοιχεία του WWF Ελλάδος, δεν ξεπερνούν το 1,8% του συνόλου του Γ΄ΚΠΣ, ενώ ακόμη μικρότερο ποσοστό έχει απορροφηθεί μέχρι στιγμής. Παρ΄όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τη διαδικασία ενδιάμεσης αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον πρότεινε τη δραστική περαιτέρω μείωση για άξονες, όπως η προστασία της φύσης. Ευτυχώς η πρόταση απορρίφθηκε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Δήμα και την Κομισιόν. Δυστυχώς η περιβαλλοντική πολιτική της Ν.Δ. παραμένει διπρόσωπη: Περιβαλλοντικές διακηρύξεις στα λόγια και αντιπεριβαλλοντικές επιλογές στην πράξη".

To Γραφείο Τύπου