Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/05/2005

Συντηρητικοί και σοσιαλιστές ψηφίζουν αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των 65 ωρών ελαστικής εβδομαδιαίας εργασίας!

Δ.Παπαδημούλης: Η Ευρωπαϊκή Αριστερά λέει ένα δυνατό ΟΧΙ, η ΝΔ αξιοποιεί την πάσα.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε σήμερα και ετοιμάζεται να υπερψηφίσει αύριο Τετάρτη με τη στήριξη συντηρητικών, φιλελεύθερων και σοσιαλιστών και παρά την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την Έκθεση Cercas (Ισπανός σοσιαλιστής) με την οποία υποστηρίζεται η πρόταση οδηγίας ( COM (2004) 607 τελικό) της Κομισιόν για μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, υπέρμετρη ενίσχυση της εργοδοτικής εξουσίας και νέα αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνδικάτων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

Δίνεται η δυνατότητα, ο μέγιστος χρόνος απασχόλησης "σε οποιαδήποτε εβδομάδα" να φθάσει και τις 65 ώρες (!), όταν η σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας προέβλεπε από το 1919(!) ως μέγιστη επιτρεπόμενη εβδομαδιαία εργασία τις 48 ώρες(!).

Διευρύνεται η περίοδος αναφοράς, για ελαστικό ωράριο, από τους 4 στους 12 μήνες, με κατάργηση της απαραίτητης προϋπόθεσης να υπάρχει σχετική συλλογική διαπραγμάτευση και σύμβαση. Επιτρέπεται έτσι στην εργοδοσία, ιδιωτική και κρατική, να διαχειρίζεται μονομερώς και καταχρηστικά, "με νόμο ή κανονισμό" τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων, ερήμην των ίδιων των εργαζομένων.

Παρακάμπτεται η σαφής νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (αποφάσεις SIMAP και JAGER) η οποία ορίζει ότι "ο χρόνος εφημερίας, θεωρείται χρόνος απασχόλησης εφ' όσον ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να βρίσκεται στο χώρο εργασίας του". Αντ' αυτού εφευρίσκει ένα ψευδεπίγραφο "επαναπροσδιορισμό" του χρόνου εφημερίας, με τον χωρισμό του σε "ενεργό" και "ανενεργό" μέρος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, παρεμβαίνοντας ως αρμόδιος εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στη συζήτηση, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε:

"Η ομάδα Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να αποσύρει αυτήν την απαράδεκτη πρόταση.

Η δυνατότητα για ατομικές και τομεακές εξαιρέσεις (opt-out) πρέπει να καταργηθεί. Οι εξαιρέσεις που ισχύουν τώρα, να εκλείψουν σταδιακά μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2008.

Μια περίοδος αναφοράς τεσσάρων μηνών καλύπτει την ανάγκη για ευελιξία μιας επιχείρησης, και επομένως η δυνατότητα παρέκκλισης για τον υπολογισμό της περιόδου αναφοράς σε δώδεκα μήνες πρέπει να καταργηθεί.

Ο χρόνος εφημερίας, πρέπει να θεωρείται χρόνος εργασίας σύμφωνα και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. "

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η προκλητική και επικίνδυνη πρόταση της Κομισιόν γυρίζει το ρολόι της ιστορίας 85 χρόνια πίσω. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά λέει ένα καθαρό ΄ΟΧΙ. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία αξιοποιεί την πάσα που της δίνει η σύμπραξη συντηρητικών και σοσιαλιστών και ετοιμάζει τις ίδιες αντεργατικές συνταγές για τη χώρα μας. Τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. Η απεργιακή κινητοποίηση της 11ης Μαΐου να γίνει η αφετηρία αγώνων για να μην περάσει το ελαστικό 65-ωρο".

To Γραφείο Τύπου