Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/05/2005

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία, την Έκθεση Cercas με την οποία υποστηρίζεται η πρόταση οδηγίας της Κομισιόν για μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας

Δ.Παπαδημούλης: Η ομάδα Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να αποσύρει αυτήν την απαράδεκτη πρόταση, που γυρίζει το ρολόι της ιστορίας 85 χρόνια πίσω!

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία, την Έκθεση Cercas (Ισπανός σοσιαλιστής) με την οποία υποστηρίζεται η πρόταση οδηγίας (COM (2004) 607 τελικό) της Κομισιόν για μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, υπέρμετρη ενίσχυση της εργοδοτικής εξουσίας και νέα αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνδικάτων. Σε αντιστάθμισμα, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου διεκδικεί την κατάργηση, μετά από μια μεταβατική περίοδο τριών ετών, της δυνατότητας για ατομικές και τομεακές εξαιρέσεις (opt-out).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν αλλά και τις προβλέψεις της έκθεσης Cercas, μεταξύ άλλων:

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, παρεμβαίνοντας ως αρμόδιος εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στη συζήτηση, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε:

"Η ομάδα Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να αποσύρει αυτήν την απαράδεκτη πρόταση, που γυρίζει το ρολόι της ιστορίας 85 χρόνια πίσω!

Η δυνατότητα για ατομικές και τομεακές εξαιρέσεις (opt-out) πρέπει να καταργηθεί. Οι εξαιρέσεις που ισχύουν τώρα, να εκλείψουν σταδιακά μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2008.

Μια περίοδος αναφοράς τεσσάρων μηνών καλύπτει την ανάγκη για ευελιξία μιας επιχείρησης, και επομένως η δυνατότητα παρέκκλισης για τον υπολογισμό της περιόδου αναφοράς σε δώδεκα μήνες πρέπει να καταργηθεί.

Ο χρόνος εφημερίας, πρέπει να θεωρείται χρόνος εργασίας σύμφωνα και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τώρα είναι η σειρά των εργαζομένων και των συνδικάτων τους ώστε να μην περάσει το ελαστικό 65-ωρο και να καταργηθεί οριστικά το opt-out το οποίο ακυρώνει την ίδια την κοινωνική προστασία των εργαζομένων."

To Γραφείο Τύπου