Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/05/2005

Η εμπλοκή και ο κίνδυνος περικοπών στα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Δημ. Παπαδημούλη

Επίτροπος Χούμπνερ: "Η Κομισιόν προχωρά ήδη στην υιοθέτηση μέτρων που μπορεί να οδηγήσουν σε αναστολές πληρωμών".

Νέα συνάντηση με τις ελληνικές αρχές στις 11 Μαΐου

Το θέμα της πορείας του Γ' ΚΠΣ στην Ελλάδα έφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου με ερώτησή του προς την αρμόδια Επίτροπο κα Χούμπνερ.

Η κα Ντανούτα Χούμπνερ στην απάντησή της ήταν αποκαλυπτική:

"Τον Οκτώβρη του 2003 ένας έλεγχος που διενεργήθηκε από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, επιβεβαίωσε την ύπαρξη σοβαρών ανωμαλιών στις διαχειριστικές διαδικασίες. Για αυτό το λόγο συμφωνήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση σε ένα σχέδιο δράσης το οποίο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2004. Η εξέταση των αποτελεσμάτων του σχεδίου δράσης έδειξε ότι ορισμένα προγράμματα που συγχρηματοδοτήθηκαν ή μεταφέρθηκαν από το Β' στο Γ' ΚΠΣ δεν δικαιολογούν τη χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επιβεβαιώσαμε επίσης την ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων στη διαχείριση και έλεγχο των προγραμμάτων. Ακριβώς επειδή οι ελληνικές αρχές δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα οικονομικά διορθωτικά μέτρα για να διορθώσουν αυτές τις ανωμαλίες, η Επιτροπή ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι είναι πιθανόν να ανασταλούν πληρωμές προγραμμάτων για τα οποία έχουν παρουσιαστεί οικονομικά προβλήματα.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2005 έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναντήσεις μεταξύ των Ελληνικών αρχών και της Επιτροπής και σε κάθε μία από αυτές η Επιτροπή δεν παρέλειπε να τονίζει τον επείγουσα ανάγκη επίλυσης του προβλήματος έτσι ώστε να συνεχίσει κανονικά η ροή πληρωμών. "

Αν και το μέγεθος των κονδυλίων που θα χαθούν δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα, η Επιτροπή δηλώνει ότι "οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής μέχρι στιγμής βρίσκονται σε αδιέξοδο και για αυτό η Επιτροπή προχωρά ήδη στην υιοθέτηση μέτρων που μπορεί να οδηγήσουν σε αναστολές πληρωμών." Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή δεν αποκλείει την πιθανότητα για συνέχιση του διαλόγου και ίσως την εξεύρεση λύσης.

Τέλος, όσον αφορά την τροποποίηση του Γ'ΚΠΣ η κα Χούμπνερ δήλωσε:

"Η Επιτροπή αν και έχει πληροφορηθεί για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει τη μεταφορά κονδυλίων μεταξύ προγραμμάτων, μέσα στο 2005, ακόμα δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση με συγκεκριμένα αιτήματα από την ελληνική πλευρά.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την εξής δήλωση:

"Η εξακολουθητική ολιγωρία και οι διαχειριστικές παρατυπίες των ελληνικών κυβερνήσεων, έχουν προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις, απώλεια πόρων καθώς και το πρόσφατο τελεσίγραφο για αναστολή πληρωμών.

Για να μην χαθούν και άλλα κοινοτικά κονδύλια, η χώρα οφείλει να απορροφά από το 2005 έως και το 2008 5,5 δις ευρώ ετησίως, όταν από το 2000 έως και το τέλος του 2004 έχει απορροφήσει συνολικά περίπου 6,5 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της προκαταβολής του 7%. Η Ελληνική κυβέρνηση αντί να αντιδρά αλλεργικά και με υπεκφυγές στον δημόσιο έλεγχο, οφείλει επιτέλους να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και κυρίως να ανασκουμπωθεί καθώς έχει ήδη συμπληρώσει 14 μήνες στο τιμόνι της χώρας.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον, υπεύθυνη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης της 11ης Μαΐου και κυρίως τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. "

To Γραφείο Τύπου