Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/05/2005

Η Ελλάδα "ξέχασε" να συμμορφωθεί με την Κοινοτική Νομοθεσία για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες

Νέο δείγμα αδιαφορίας προς το περιβάλλον

Απάντηση Δήμα σε ερώτηση Παπαδημούλη: Επικρέμεται νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

"Η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση προς την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες", σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής σε ερώτησή του προς την Επιτροπή είχε καταγγείλει ότι οι κατά τόπους υπηρεσίες στην Ελλάδα (δήμοι, δασαρχεία, επαρχεία, νομαρχίες) αρνούνται να παραχωρήσουν πληροφορίες σχετικές με το περιβάλλον στους πολίτες, παρά τα 15 χρόνια από τη θέσπιση της οδηγίας 90/313 σχετικά με την ελεύθερη πληροφόρηση για θέματα περιβάλλοντος και παρά την οδηγία 2003/4 για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες.

Στην απάντησή του (10 Μαΐου 2005) ο Επίτροπος Περιβάλλοντος δηλώνει ότι "οι ελληνικές αρχές δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή τα μέτρα μεταφοράς, στην οικεία έννομη τάξη, της οδηγίας 2002/4/ΕΚ για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες. Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, κατά την έννοια του άρθρου 226 της Συνθήκης, η οποία καταχωρίσθηκε με τον κωδικό 2005/0313. Στις 22 Μαρτίου 2005, απεστάλη προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, με δίμηνη προθεσμία απάντησης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προβεί στην μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στην οικεία έννομη τάξη, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προωθήσει τη διαδικασία επί παραβάσει, εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη".

Στόχος της οδηγίας 2003/4 είναι να κατοχυρώσει το δικαίωμα πρόσβασης στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που βρίσκονται στην κατοχή δημόσιων αρχών είτε στην κατοχή τρίτων για λογαριασμό των δημόσιων αρχών (σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο) και να διασφαλίσει ότι οι περιβαλλοντικές πληροφορίες είναι εύκολα προσιτές στο κοινό και διατίθενται ελεύθερα στους πολίτες, ακόμη και μέσω υπολογιστή ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται αφορούν:

- τις πολιτικές, τα σχέδια και τα προγράμματα που συνδέονται με το περιβάλλον,

- τις εκθέσεις προόδου που εκπονούν ή τηρούν οι δημόσιες αρχές σχετικά με θέματα περιβάλλοντος,

- τις εκθέσεις για την κατάσταση του περιβάλλοντος, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις αξιολογήσεις των κινδύνων που διατρέχει το περιβάλλον,

- τα δεδομένα ή τις περιλήψεις των δεδομένων που προκύπτουν από τον έλεγχο δραστηριοτήτων που επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν το περιβάλλον, και

- τις άδειες για την άσκηση δραστηριοτήτων που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αναφερόμενος στο θέμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε

«Η λίστα των παραπομπών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μεγαλώνει, αύριο έρχεται κλιμάκιο της Κομισιόν για επί τόπου έλεγχο και διαβουλεύσεις και στις 22 Μαΐου λήγει νέο τελεσίγραφο της Επιτροπής προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θέτουν τέλος στα καθημερινά φαινόμενα αντιπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς των δημόσιων αρχών, αν δεν θέλει να εμπλακεί η Ελλάδα σε νέες δικαστικές περιπέτειες. Και με την ευκαιρία αυτή, ας κλείσει και μια άλλη επταετή εκκρεμότητα. Η Ελλάδα είναι από τα ελάχιστα κράτη μέλη που δεν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση του ΄Ααρχους σχετικά με την πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση, τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, καθώς και την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη για θέματα περιβάλλοντος. Είναι καιρός η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κύρωση της εν λόγω Σύμβασης και να εκδώσει όλες εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών στους παραπάνω τομείς».

To Γραφείο Τύπου