Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/05/2005

Οι ΗΠΑ υποθάλπουν τον τροομοκράτη Καριλες;

Ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη προς το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Με ερώτηση-παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης φέρνει το θέμα του τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Καρίλες, ζητά από το Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε ο εκζητούμενος από τις αρχές της Βενεζουέλας να συλληφθεί και να δικαστεί.

Ο Καρίλες κατηγορείται για την ανατίναξη αεροσκάφους των κουβανικών αερογραμμών το 1976, που στοίχισε τη ζωή σε 73 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι αθλητές.

Ο Δ. Παπαδημούλής στην ερώτησή του αναφέρει ότι σύμφωνα με έγγραφα της CIA και του FBI που δημοσιοποιήθηκαν από το Αρχείο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Καρίλες ήταν επί χρόνια στο μισθολόγιο της CIA και πρωτοστατούσε σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Κούβας. Υπογραμμίζει, τέλος την υποκρισία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αρνείται ότι ο Καρίλες βρίσκεται στο έδαφός τους, την ίδια στιγμή που από μέρους του έχει κατατεθεί επίσημη αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που καταζητείται από τις αρχές της Βενεζουέλας για την ανατίναξη κουβανικού αεροσκάφους το 1976 με 73 θύματα, κατέθεσε επίσημη αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με έγγραφα της CIA και του FBI που δημοσιοποιήθηκαν από το Αρχείο Εθνικής Ασφαλείας, ο Καρίλες ήταν επί χρόνια στο μισθολόγιο της CIA και πρωτοστατούσε σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Κούβας. Την ίδια στιγμή που κατατέθηκε η αίτηση ασύλου, η επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι ο Καρίλες δε βρίσκεται στο έδαφός τους ενώ συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας, ακαδημαϊκοί και κοινωνικές οργανώσεις ζητούν τη σύλληψη και έκδοση του Καρίλες στη Βενεζουέλα

Με δεδομένο ότι θεωρείται πιθανή η χορήγηση ασύλου από τις ΗΠΑ ερωτάται το Συμβούλιο:

Θεωρεί το Συμβούλιο τρομοκρατικές τις ενέργειες για τις οποίες έχει καταδικαστεί ή κατηγορείται ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες; Αν ναι, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται ν'αναλάβει προκειμένου να δικαστεί στη Βενεζουέλα και να διερευνηθούν πλήρως οι σχέσεις του με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ;

To Γραφείο Τύπου