Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/05/2005

Σε βάρος των γυναικών εφαρμόζεται ο νόμος για τις προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία

Παραβίαση της Κοινοτικής Οδηγίας 76/207 περί ίσης μεταχείρισης

Απάντηση Spidla σε ερώτηση Παπαδημούλη, με αφορμή τον Δήμο Θεσ/νίκης

«Κανένας περιορισμός για την πρόσληψη γυναικών στο αστυνομικό σώμα δεν δικαιολογείται σύμφωνα με την οδηγία 76/207/ ΕΟΚ». Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος για κοινωνικά θέματα κ. Spidla σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ σε ερώτηση του προς την Επιτροπή είχε καταγγείλει ότι, ενώ ο ελληνικός νόμος 3013/02 προβλέπει ότι «το ποσοστό των γυναικών οι οποίες προσλαμβάνονται στη Δημοτική Αστυνομία καθορίζεται σε 15% επί του συνολικού αριθμού των προσλαμβανομένων», οι σχετικές εγκύκλιοι που εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές ερμηνεύουν το ποσοστό αυτό ως ανώτατο ποσοστιαίο όριο γυναικών στο σύνολο των προσλαμβανομένων. Μάλιστα σε σχετικά πρόσφατο διαγωνισμό για τη Δημοτική Αστυνομία στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παρόλο που η πλειοψηφία των επιτυχόντων ήταν γυναίκες, ο αριθμός των γυναικών που τελικά προσλήφθησαν περιορίστηκε στο 15% εξαιτίας του συγκεκριμένου νόμου.

Στην απάντηση του ο επίτροπος κ. Spidla κάνει σαφές ότι "Στην οδηγία 76/207/ΕΟΚ απαγορεύεται η διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση στην απασχόληση και δεν επιτρέπεται καμία γενικευμένη μορφή απόκλισης. Η Επιτροπή σκοπεύει να έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά το ποσοστό πρόσληψης γυναικών στη Δημοτική Αστυνομία στην Ελλάδα, επειδή κανένας γενικευμένος περιορισμός για την πρόσληψη γυναικών στο αστυνομικό σώμα δεν δικαιολογείται σύμφωνα με την οδηγία 76/207/ΕΟΚ".

Ο Δ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής δήλωσε:

"Περιμένουμε πολλά από τις επαφές της Κομισιόν με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές καθώς η περίπτωση της δημοτικής αστυνομίας δεν είναι μεμονωμένη. Δυστυχώς η θέσπιση διακρίσεων εις βάρος των γυναικών παρατηρείται και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, οφείλουν να προωθήσουν αμέσως τις αναγκαίες αλλαγές προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές καταγγελίες που μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα μας και πάλι ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου."

To Γραφείο Τύπου