Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/05/2005

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επιμένει να αδιαφορεί για την ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος

Στα αζήτητα τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια

Απάντηση Δήμα σε ερώτηση Παπαδημούλη

Η καθυστέρηση πλήρους στελέχωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) λόγω αδιαφορίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, επηρεάζει άμεσα τόσο το εύρος των δραστηριοτήτων της, όσο και την απορρόφηση των προβλεπόμενων κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτησή του προς την Επιτροπή έθεσε το θέμα της ελλιπούς στελέχωσης, της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και της έλλειψης στοιχειώδους εξοπλισμού της ΕΥΕΠ, με αποτέλεσμα να μη διενεργούνται έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια για την εφαρμογή του κοινοτικού και ελληνικού δικαίου περιβάλλοντος, παρόλο που στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος (2000-2006) υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη δημιουργία ή/και ενίσχυση μηχανισμών για τον έλεγχο της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος επιβεβαιώνει ότι "το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (2000-2006) περιλαμβάνει ειδικό μέτρο (5.1) με στόχο την ενίσχυση των θεσμικών οργάνων στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων. Ο προϋπολογισμός που προβλέπεται για το εν λόγω μέτρο συνολικά ανέρχεται σε 20 εκατομ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 14 εκατομ. ευρώ αποτελούν συμβολή της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης". Κατά τον κ. Δήμα, "έχει εγκριθεί πλέον έργο (συνολικού κόστους 7,5 εκατομ. ευρώ) σχετικά με την έναρξη, τον εξοπλισμό υποδομής (συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογισμικά και υποστήριξη, συστήματα τηλεπικοινωνιών, μηχανικός εξοπλισμός γραφείου) καθώς και όσον αφορά τη στελέχωση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων".

Αποτέλεσμα: μένουν στα αζήτητα, κατά τα λεγόμενα του Επιτρόπου, άλλα 12,5 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η ΕΥΕΠ έχει στελεχωθεί μόνο με 32 από τους 78 προβλεπόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν 12.500 έργα και δραστηριότητες σε όλη τη χώρα. Και όλα αυτά τη στιγμή που το 2006 λήγει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον. Να σημειωθεί δε ότι όσον αφορά τη χρηματοδότηση για τα λοιπά προβλεπόμενα υποέργα, στα οποία αναφέρεται ο κ. Δήμας, (εξοπλισμός, όργανα, βάση δεδομένων, κλπ.), δεν προωθήθηκε τίποτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά το γεγονός ότι έγιναν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από την ΕΥΕΠ.

Σχολιάζοντας τα ανωτέρω ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε: "Προεκλογικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε τη διοικητική αναβάθμιση, στελέχωση και ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών με αρμοδιότητα το περιβάλλον και εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών και τεχνικών μέσων. ΄Ενα χρόνο μετά την ανάδειξή της σε κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αδιαφορεί για την ενίσχυση των μηχανισμών του περιβαλλοντικού ελέγχου ενώ οι σχετικοί πόροι από την ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητοι".

To Γραφείο Τύπου