Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/06/2005

Κομισιόν: "Ευθύνες στην κυβέρνηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ"

Απάντηση στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Τις ανησυχίες της ΚΕΔΚΕ (Δελτίο Τύπου 31/5/05) ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο 650 υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, Μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) αν δεν εξασφαλισθεί η συνέχεια της λειτουργίας αυτών των δομών με εθνικούς πόρους, συμμερίζεται η Κομισιόν σε απάντηση της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του σημείωνε ότι τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, που είχαν ενταχθεί στο Β' ΚΠΣ με φορείς υλοποίησης τους Δήμους κινδυνεύουν να σταματήσουν αφού η πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στα προγράμματα παραμένει απλήρωτη από τον Ιούνιο του 2004 και τόνιζε την ανάγκη συνέχισης των προγραμμάτων και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην απάντησή της η Κομισιόν σημειώνει,

Για τους απλήρωτους εργαζόμενους:

«Η Επιτροπή δεν έχει πληροφορηθεί, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των παρεμβάσεων, κατά πόσον εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές παραμένουν απλήρωτοι. Σε κάθε περίπτωση, κάθε παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Για τη συνέχιση των προγραμμάτων:

«Η Επιτροπή είναι ενήμερη των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν ορισμένοι τελικοί δικαιούχοι σχετικά με το λειτουργικό κόστος των κοινωνικών δομών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των δύο προαναφερθεισών περιόδων προγραμματισμού. Για το λόγο αυτό, στη διάρκεια της μεσοπρόθεσμης αναθεώρησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης III (2000-2006) και των επιχειρησιακών του προγραμμάτων τον Δεκέμβριο 2004, η Επιτροπή επέμεινε για την εισαγωγή κειμένου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση" -κύριο χρηματοδοτικό μέσο για την ενέργεια αυτή- το οποίο έχει ως εξής: "Οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να θεσπίσουν, πριν από το τέλος του Ιουνίου 2006, το νομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την εγγύηση της συνέχειας της χρηματοδότησης της λειτουργίας των δομών με εθνικούς πόρους. Το νέο νομικό, ρυθμιστικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος της χρηματοδότησης της ενέργειας από το πρόγραμμα".»

και καταλήγει ότι αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με τις ανωτέρω υποχρεώσεις θα υπάρξει διακοπή χρηματοδοτήσεων μέχρι και επιστροφή κονδυλίων: «Στην περίπτωση που δεν γίνει αυτό το αξιότιμο μέλος παραπέμπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1260/1999 του Συμβουλίου της 21ης Ιουνίου 1999 περί γενικών διατάξεων για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, και ειδικότερα στο άρθρο του 39 σχετικά με τις οικονομικές διορθώσεις».

Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση να μην αποδίδει στους ΟΤΑ τα κονδύλια που ήδη έχει εισπράξει προκειμένου να πληρωθούν οι περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Β' ΚΠΣ. Καλούμε, επίσης, την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα τα νομοθετικό πλαίσιο, όπως έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση και λειτουργία των κοινωνικών δομών που εξυπηρετούν πάνω από 40.000 πολίτες και μετά τον Ιούνιο του 2006.»

To Γραφείο Τύπου