Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/06/2005

Απάντηση του Συμβουλίου της Ε.Ε. στον Δ.Παπαδημούλη για τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το θέμα των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα απάντησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση που παρατηρείται στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, όπου αλλοδαποί ανάμεσά τους και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν και εκμεταλλεύονται περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους, με την «εγγύηση» της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου.

Η απάντηση του Συμβουλίου έχει ως εξής:

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει διαρκώς την προσήλωσή του σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος και την ευχή ότι όλοι οι Κύπριοι θα μπορέσουν σύντομα να ξαναβρεθούν μαζί ως πολίτες της ενωμένης Κύπρου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ' αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο υποστήριξε πάντα όλες τις προσπάθειες που έχουν αναπτυχθεί, ιδιαιτέρως από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με προοπτική τη συνολική διευθέτηση του ζητήματος.

Το πρόβλημα δικαίου ιδιοκτησίας στο οποίο αναφέρεται το αξιότιμο μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα πρέπει να εξεταστεί στο συνολικό πλαίσιο του κυπριακού ζητήματος. Αναμένοντας μια αποτελεσματική λύση, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της Κύπρου -συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των σχετικών με το δίκαιο ιδιοκτησίας- καθώς και οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

To Γραφείο Τύπου