Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/06/2005

Μεταδοτική σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια σε μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων στην Ελλάδα

2047 αίγες από μολυσμένες αγέλες θανατώθηκαν το 2004 στη χώρα μας

Απάντηση του Επίτροπου Κυπριανού στον Δ.Παπαδημούλη

Κατά τον Επίτροπο για τη Δημόσια Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, "τo 2004 διενεργήθηκαν έλεγχοι για πιθανολογούμενο εντοπισμό Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας (ΜΣΕ) σε 8891 πρόβατα και 3628 αίγες στην Ελλάδα, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα την ανίχνευση 71 κρουσμάτων στα πρόβατα και 24 κρουσμάτων σε αίγες που προέρχονταν από 7 διαφορετικές εκμεταλλεύσεις".

Το θέμα ανακίνησε με πρωτοβουλίες του στο ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης μετά την ανίχνευση, κατά το 1ο εξάμηνο του 2004, 12 θετικών κρουσμάτων ΜΣΕ σε αίγες στην Ελλάδα, και τη μόλυνση αίγας στη Γαλλία από τη νόσο των τρελών αγελάδων (ΣΕΒ).

Συγκεκριμένα, με ερώτησή του είχε ζητήσει από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει:

Από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Κυπριανού, προκύπτει ότι η Ελλάδα ούτε έστειλε για περαιτέρω εξετάσεις τα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν με ΜΣΕ, όπως είχε πράξει η Γαλλία, αλλά ούτε προέβη στην καταστροφή των αγελών, στις οποίες βρέθηκαν τα κρούσματα, κατ' επιταγή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «οι δοκιμές διάκρισης που διενεργούνται σε όλα τα κρούσματα μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (ΜΣΕ) με σκοπό να αποκλειστεί η παρουσία της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ) στα μικρά μηρυκαστικά κατέστη υποχρεωτική τον Ιανουάριο του 2005 μετά την έγκριση, το 2004, των κατάλληλων μεθόδων από ομάδα εμπειρογνωμόνων. Οι εν λόγω δοκιμές δεν διενεργήθηκαν για τα κρούσματα ΜΣΕ που ανιχνεύτηκαν στην Ελλάδα το 2004. Το 2004 στην Ελλάδα θανατώθηκαν και καταστράφηκαν 2047 αίγες από μολυσμένες αγέλες, σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις. Οι αίγες των δύο αγελών στις οποίες ανιχνεύτηκαν 12 κρούσματα στις αρχές του 2004 δεν θανατώθηκαν γιατί η Ελλάδα έκανε χρήση της διάταξης για την καθυστέρηση της καταστροφής αγελών με έως και πέντε χρόνια εκτροφής, ενώ παράλληλα η εκμετάλλευση τέθηκε υπό επίσημο έλεγχο".

To Γραφείο Τύπου