Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2005

Απάντηση της αρμόδιας Επιτροπου για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον Δ.Παπαδημούλη για τον βασικό μέτοχο

Μέχρι σήμερα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο επίμαχο θέμα του βασικού μετόχου τις γνωρίζουμε μόνο από την πλευρά του κ. Mac Creevy υπεύθυνου για θέματα ανταγωνισμού. Για πρώτη φορά η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ. Reding τοποθετείται στο θέμα του βασικού μετόχου, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Κεντρικός στόχος της ερώτησης που απηύθυνε ο Δ. Παπαδημούλης ήταν η αντιστροφή και η ισχυροποίηση της νομικής βάσης για ασυμβίβαστα, που θεσπίζει ο νόμος για το βασικό μέτοχο, ώστε, με δεδομένο ότι η πολιτική για τα ΜΜΕ αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, τυχόν ασυμβίβαστα να προκαλούν περιορισμούς στην δυνατότητα ιδιοκτησίας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όχι στη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς για δημόσια έργα ή προμήθειες, ρύθμιση που τροφοδότησε κοινοτικές ενστάσεις για παραβίαση των κανόνων περί ανταγωνισμού.

Οι ερωτήσεις που έθεσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής είναι οι εξής:

«Μπορεί το κράτος να επιβάλλει στις εταιρείες κατόχους ΜΜΕ την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου; Είναι στη δικαιοδοσία του κράτους μέλους να επιβάλλει στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να μην κατέχουν ταυτόχρονα πάνω από ορισμένο ποσοστό μετοχών σε εταιρείες που λαμβάνουν έργα ή προμήθειες του ελληνικού δημοσίου; Οι απαγορεύσεις αυτές μπορούν να αφορούν και συγγενή ή παρένθετα πρόσωπα του ιδιοκτήτη ΜΜΕ; Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω απαγορεύσεων μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις που να αφορούν στα δικαιώματα ιδιοκτησίας στα ΜΜΕ σε όσα πρόσωπα συμμετέχουν ταυτόχρονα σε εταιρείες που λαμβάνουν προμήθειες από το ελληνικό δημόσιο;»

Οι απαντήσεις της κας Reding είναι θετικές: «Tα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να θεσπίζουν εθνικούς νόμους ή κανονισμούς σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων μαζικής επικοινωνίας, όπως ρητά αναγνωρίζεται στο άρθρο 21 παράγραφος 4 του κανονισμού για τις συγκεντρώσεις. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εισαγάγει εθνικούς περιορισμούς όσον αφορά την ιδιοκτησία στον ίδιο τύπο ή σε διαφορετικούς τύπους μέσων μαζικής επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας διάφορα ανώτατα όρια και μεθόδους. Στις εν λόγω διατάξεις δύνανται να περιλαμβάνονται ρήτρες ασυμβατότητας, απαιτήσεις διαφάνειας ή άλλοι κανόνες που το κράτος μέλος κρίνει απαραίτητους.»

Όπως σημειώνει η κα Reding, «Για τα εθνικά μέτρα ισχύει, ωστόσο, η γενική απαίτηση να είναι συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία. Τούτο περιλαμβάνει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων, την αρχή της ελεύθερης εγκατάστασης, την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, καθώς και τις αρχές που προκύπτουν από αυτές, ιδίως της αμεροληψίας και της αναλογικότητας.» και καταλήγει «Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, παρακολουθεί και εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία. Ελλείψει παράγωγης νομοθεσίας με άμεση συνάφεια με το αντικείμενο, η πλήρης απάντηση στην ερώτηση του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου θα έπρεπε να βασίζεται σε εξέταση κατά περίπτωση.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η απάντηση της Επιτρόπου Reding, σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις γνωστές επιστολές Mac Creevy, δείχνει ότι με διαφορετικούς νομικούς χειρισμούς από τις κυβερνήσεις του Πασοκ και της Ν.Δ. θα είχαν εξασφαλιστεί θετικότερα αποτελέσματα στο τοπίο των ΜΜΕ με ενίσχυση της διαφάνειας και αποδυνάμωση της υπερσυγκέντρωσης ισχύος."

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Επιτρόπου Reding:

"Tα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να θεσπίζουν εθνικούς νόμους ή κανονισμούς σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων μαζικής επικοινωνίας, όπως ρητά αναγνωρίζεται στο άρθρο 21 παράγραφος 4 του κανονισμού για τις συγκεντρώσεις. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εισαγάγει εθνικούς περιορισμούς όσον αφορά την ιδιοκτησία στον ίδιο τύπο ή σε διαφορετικούς τύπους μέσων μαζικής επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας διάφορα ανώτατα όρια και μεθόδους. Στις εν λόγω διατάξεις δύνανται να περιλαμβάνονται ρήτρες ασυμβατότητας, απαιτήσεις διαφάνειας ή άλλοι κανόνες που το κράτος μέλος κρίνει απαραίτητους. Για τα εθνικά μέτρα ισχύει, ωστόσο, η γενική απαίτηση να είναι συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία. Τούτο περιλαμβάνει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων, την αρχή της ελεύθερης εγκατάστασης, την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, καθώς και τις αρχές που προκύπτουν από αυτές, ιδίως της αμεροληψίας και της αναλογικότητας.

Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, παρακολουθεί και εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία. Ελλείψει παράγωγης νομοθεσίας με άμεση συνάφεια με το αντικείμενο, η πλήρης απάντηση στην ερώτηση του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου θα έπρεπε να βασίζεται σε εξέταση κατά περίπτωση."

To Γραφείο Τύπου