Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/06/2005

Εκτός από το Συμβούλιο Επικρατείας και η Κομισιόν καταδικάζει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα

Δ.Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση να καταργήσει αμέσως τις απαράδεκτες διατάξεις

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στην ελληνική νομοθεσία για τις προσλήψεις στο δημόσιο, συμπίπτει με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη:

"Στην Οδηγία 76/207/ΕΟΚ απαγορεύεται η διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου όσον αφορά, μεταξύ άλλων την πρόσβαση στην απασχόληση και δεν επιτρέπεται καμία γενικευμένη μορφή απόκλισης. Αντίθετα, ορισμένες σαφώς προσδιορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες μπορεί να εξαιρούνται από το πεδίο της εφαρμογής λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ή του πλαισίου στο οποίο ασκούνται. Επιπλέον, οι εξαιρέσεις του είδους αυτού πρέπει να πληρούν τους όρους της αναλογικότητας και να παραμένουν στα όρια του δέοντος και του αναγκαίου. Επίσης πρέπει να επαναξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό το πρίσμα των κοινωνικών εξελίξεων."

Ο Δημ.Παπαδημούλης είχε καταθέσει ερώτηση με αφορμή τη χρήση ποσοστώσεων για προσλήψεις μετά από διαγωνισμό στη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, όπου παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των επιτυχόντων ήταν γυναίκες, προσλήφθηκε μόνο το 15%. Στην ερώτησή του υπογράμμιζε τη γενικευμένη χρήση ποσοστώσεων και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και είχε αποσπάσει τη δέσμευση της Επιτροπής, ότι θα έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές.

Σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, δήλωσε:

"Σήμερα οι Ελληνίδες εργαζόμενες, δικαιώνονται και από έναν κορυφαίο Ελληνικό θεσμό, παρά το γεγονός ότι το σύστημα γενικευμένων ποσοστώσεων παραβίαζε εδώ και χρόνια και το Ελληνικό Σύνταγμα και την κοινοτική Οδηγία 76/207.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, οφείλουν να καταργήσουν άμεσα όλες τις διατάξεις που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στον δημόσιο τομέα. Επιτέλους η ισότητα των φύλων οφείλει να γίνει πραγματικότητα και όχι απλώς ευχολόγιο."

To Γραφείο Τύπου