Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/06/2005

Η Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006, διώχνει τους Ρομά

Παραβίαση δικαιωμάτων στέγασης των Ρομά

Ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης τις πρόσφατες εξώσεις Ρομά στην Πάτρα. Οι τοπικές αρχές, παρά την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας στις 8 Ιουνίου για παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρομά στη στέγαση, από την Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεχίζουν την απαράδεκτη τακτική "εκκαθάρισης" της Πάτρας από Ρομά χωρίς να έχουν φροντίσει για εναλλακτικό χώρο εγκατάστασης.

"Τέτοιες ενέργειες των αρχών, εν όψει της ανακήρυξης της πόλης το 2006 ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά αντίθετα βλάπτουν την εικόνα και της Πάτρας αλλά και της χώρας μας", σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Η δημοτική αρχή της Πάτρας προωθεί την έξωση δεκάδων οικογενειών Ρομά από τον σημερινό τόπο διαμονής τους (περιοχές Μακρυγιάννη και Ριγανόκαμπου) χωρίς να έχει εξασφαλίσει εναλλακτικό χώρο εγκατάστασης. Μάλιστα, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατήγγειλε την ύπαρξη κρατικού προγραμματισμού κατά των Ρομά εν όψει της ανακήρυξης της Πάτρας το 2006 ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Δεδομένου ότι το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, όπως προκύπτει από την καταδίκη της Ελλάδας από την Επιτροπή για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 8 Ιουνίου 2005, για παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρομά στη στέγαση και το γεγονός ότι ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης φαίνεται να επιβαρύνει τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά, μπορεί η Επιτροπή να θέσει το θέμα στις ελληνικές αρχές;

Γνωρίζει η Επιτροπή τα προβλήματα διαμονής των Ρομά στην Ελλάδα; Αν ναι, και με δεδομένο ότι η κοινωνική τους ένταξη αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ, έχει προβεί η Επιτροπή σε διάβημα προς τις Ελληνικές αρχές;"

To Γραφείο Τύπου