Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/07/2005

Η οσμή της λάσπης της Ψυττάλειας φθάνει μέχρι τις Βρυξέλλες

Δήμας: "Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία κατά της Ελλάδας για την Ψυττάλεια".

Απάντηση του Ελληνα Επιτρόπου στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Ψυττάλεια, λυματολάσπες, διαγωνισμοί και δημόσιες συμβάσεις για την προσωρινή διαχείριση της λυματολάσπης βρίσκονται όλα στον αέρα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση (29 Ιουνίου 2005) που έδωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο κ. Επίτροπος αφού αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο, ως προσωρινή λύση στο πρόβλημα διαχείρισης της λυματολάσπης, καταλήγει στο ότι "η Επιτροπή θεωρεί ότι η σημερινή απουσία κατάλληλης διαχείρισης της λυματολάσπης με τον κατάλληλο τρόπο δεν είναι συμβατή προς την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 226 της Συνθήκης ΕΚ".

΄Οσον αφορά τώρα όλο αυτό το κουβάρι με τον διαγωνισμό που αφορούσε τη μεταφορά και διάθεση της λυματολάσπης αλλά το αντικείμενο του οποίου στην ουσία ήταν η δημιουργία μονάδας επί της Ψυττάλειας, και ο οποίος κατ' αρχάς κατακυρώθηκε για να παγώσει εκ των υστέρων μετά από παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, ο κ Δήμας δήλωσε τα εξής:

"΄Οσον αφορά την πρόταση για την προσωρινή λύση διαχείρισης της λυματολάσπης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήσαν διαθέσιμες μέχρι τον Απρίλιο, η διαδικασία διαγωνισμού βρισκόταν στη φάση της ολοκλήρωσής της και ο ανάδοχος εκαλείτο να εκπονήσει τα λεπτομερή σχέδια και να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων αδειών. Εν τω μεταξύ, περιήλθε στην Επιτροπή καταγγελία σχετικά με εικαζόμενη παράβαση των διατάξεων της οδηγίας 93/38/EEC, οπότε η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να μην προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης μέχρις ότου λάβει σαφή θέση για το θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές δεν προχώρησαν στην υπογραφή οιασδήποτε σύμβασης. Στο παρόν στάδιο η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ακριβή φύση της προσωρινής αυτής λύσης. Σχετικά με το ενδεχόμενο παράβασης των διαδικασιών για τις δημόσιες προμήθειες, η Επιτροπή εξακολουθεί να εξετάζει την υπόθεση σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι για το ως άνω έργο τηρείται η σχετική κοινοτική νομοθεσία".

To Γραφείο Τύπου