Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/09/2006

Σχετικά με την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ δήλωσε τα εξής:

Η κυβέρνηση -όπως ο χότζας, ο οποίος, αφού πρώτα γέμισε το σπίτι ασφυκτικά με ζώα, το άδειαζε σιγά-σιγά για να ευχαριστήσει την οικογένειά του- αφού κράτησε παγωμένο το επίδομα ανεργίας επί τρία χρόνια, έρχεται τώρα να δώσει κάποιες αυξήσεις με προεκλογική σκοπιμότητα.

Οι αυξήσεις αυτές είναι κοροϊδία σε σχέση με τις ανάγκες των ανέργων. Διαμορφώνουν, επίσης, ένα επίδομα ανεργίας πολύ μικρότερο από το 66% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, από το οποίο δεν πρέπει να υπολείπεται σύμφωνα με το νόμο 2224/94, που εδώ και 12 χρόνια παραβιάζουν σταθερά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες τον ψήφισαν, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ.

Εξάλλου, το επίδομα ανεργίας στη χώρα μας είναι το μικρότερο στην Ε.Ε. των 15 και δίνεται μόνο στο 30% των ανέργων , αφού αποκλείονται απ΄ αυτό οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δηλαδή παραμένουν άνεργοι και μετά από 12 μήνες ανεργίας.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων όπως:

> Αύξηση και τη χρονική επιμήκυνση της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας. Το επίδομα ανεργίας να είναι το 75% του τελευταίου μισθού πριν την απόλυση και να χορηγείται για δύο χρόνια. Να δίνεται για άλλα δύο χρόνια στο ύψος του 60% του τελευταίου μισθού πριν την απόλυση, εφόσον κάποιος παραμένει άνεργος. Για όσους αμείβονται με τον κατώτερο μισθό το επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στο 80% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.

> Θέσπιση του εγγυημένου εισοδήματος αξιοπρεπούς διαβίωσης.

> Χορήγηση ειδικού βοηθήματος ανεργίας στο ύψος της σύνταξης του ΟΓΑ στους νέους ανέργους εντός διμήνου από την εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ, εάν δεν έχουν βρει αποδεκτή απασχόληση.

> Χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς στους ανέργους καθώς και εκπτωτικής πολιτιστικής κάρτας για την ψυχαγωγία τους.

> Αναστολή της πληρωμής δόσεων στεγαστικών δανείων και επιδότηση ενοικίου στους ανέργους.

> Ουσιαστική αύξηση των δημοσίων δαπανών για την απασχόληση και την προστασία των ανέργων. Η κρατική συμμετοχή στα έσοδα του ΟΑΕΔ, να φτάσει σταδιακά στο 1% του ΑΕΠ.

Στη διεκδίκηση αυτών των στόχων θα μπορούσε να βοηθήσει η ανάπτυξη στη χώρα μας κινήματος ανέργων και ως ΣΥΝ θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σ' αυτό.

To Γραφείο Τύπου