Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2005

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητάει ειδική συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη στο Β'Παγκόσμιο Πόλεμο

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Φ.Κουβέλης, επισκέφθηκαν σήμερα την Πρόεδρο της Βουλής κ. Μπενάκη-Ψαρούδα και της επέδωσαν επιστολή, με την οποία ζητούν να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να αναδειχθεί αυτή η υπόθεση.

«Στόχος μας είναι να καταδείξουμε ότι η μνήμη είναι ζωντανή, αντιμάχεται τον πόλεμο και υπερασπίζεται την ειρήνη» δήλωσε μετά την επίσκεψη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ.Κουβέλης.

Η Πρόεδρος της Βουλής υιοθέτησε την πρόταση και θα φέρει το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό.


Η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς την
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κα 'Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα

Αθήνα, 5 Μαΐου 2005

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Στις 9 Μαΐου 2005 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την λήξη του Β� Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο καταστροφικού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η χώρα μας πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στον πόλεμο αυτό, ιδιαίτερα στα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε απώλειες ανθρώπινων ζωών αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Συνέβαλε, όμως, σημαντικά και στην αντιφασιστική νίκη ο Ελληνικός λαός, με τους ηρωικούς αγώνες του: από το Έπος της Αλβανίας ως το μεγάλο κίνημα της Εθνικής μας Αντίστασης.

Πιστεύουμε ότι από την επέτειο των 60 χρόνων της αντιφασιστικής νίκης πηγάζουν σημαντικά διδάγματα και ένα πανίσχυρο μήνυμα εγρήγορσης για την υπεράσπιση της ειρήνης, που μας αφορά όλους.. Διατηρεί την αξία του και σήμερα το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος - Ποτέ πια φασισμός», που υψώθηκε πάνω από τα ερείπια του πολέμου και τη φρίκη των κρεματορίων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Με αυτές τις σκέψεις, προτείνουμε η Βουλή των Ελλήνων να τιμήσει την 60η επέτειο της λήξης του Β� Παγκοσμίου Πολέμου στην πρώτη συνεδρίαση της μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Στη συνεδρίαση αυτή προτείνουμε να προσκληθούν αντιπροσωπείες από όλες τις οργανώσεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και θυμάτων πολέμου, επιζώντες στρατοπέδων συγκέντρωσης καθώς και οι Δήμαρχοι των πόλεων-ολοκαυτωμάτων της Ελλάδας.

Αλέξανδρος Αλαβάνος
Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς»

To Γραφείο Τύπου