Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2005

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη μεταολυμπιακή χρήση όσων ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει χρηματοδοτήσει & Θέτει ζήτημα για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (ΙΒC)

Απάντηση στον Ευρωβουλευτλη Δ.Παπαδημούλη

Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) για τη μεταολυμπιακή χρήση όσων ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει χρηματοδοτήσει, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τη μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης ρωτούσε για τυχόν ενστάσεις της ΕΤΕ στη μεταολυμπιακή χρήση συγχρηματοδοτούμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ο κ. Αλμούνια, αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και χρηματοδοτικές υποθέσεις στην απάντησή του τονίζει:

Η Ελλάδα «στο πλαίσιο των δανείων που χορηγήθηκαν από την ΕΤΕ, έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία των διαφόρων έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕ».

«Για οποιαδήποτε απόκλιση από την αρχικά προβλεπόμενη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών θα πρέπει να ενημερωθεί η ΕΤΕ και, εφόσον είναι απαραίτητο, να συμφωνήσει. »

«Στο βαθμό που τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕ επηρεάζονται άμεσα από το νέο νομοσχέδιο, το οποίο καλύπτει επίσης εγκαταστάσεις που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕ, το κράτος θα πρέπει να ενημερώσει την τράπεζα, ζητώντας ενδεχομένως τη σύμφωνη γνώμη της, εφόσον είναι απαραίτητη.»

Εντύπωση προκαλεί ότι στην απάντησή του ο κ. Αλμούνια αναφέρεται ειδικά στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (IBC), που η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δημοπρατήσει σε διεθνή διαγωνισμό αύριο Παρασκευή 8/7/05 με σκοπό τη μίσθωσή του για 30 χρόνια από ιδιώτες, ως παράδειγμα έργου συγχρηματοδοτούμενο για το οποίο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ΕΤΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης:

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) συμμετείχε στη χρηματοδότηση αρκετών έργων στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, όπως για παράδειγμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων, των βελτιώσεων στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Αθήνας και διαφόρων έργων υποδομής σε ολυμπιακές πόλεις.

Το κράτος, στο πλαίσιο των δανείων που χορηγήθηκαν από την ΕΤΕ, έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία των διαφόρων έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕ. Για οποιαδήποτε απόκλιση από την αρχικά προβλεπόμενη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών θα πρέπει να ενημερωθεί η ΕΤΕ και, εφόσον είναι απαραίτητο, να συμφωνήσει. Σε αυτή τη βάση, στο βαθμό που τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕ επηρεάζονται άμεσα από το νέο νομοσχέδιο, το οποίο καλύπτει επίσης εγκαταστάσεις που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕ, το κράτος θα πρέπει να ενημερώσει την τράπεζα, ζητώντας ενδεχομένως τη σύμφωνη γνώμη της, εφόσον είναι απαραίτητη. Συνεπώς, θα απαιτηθεί η συμφωνία της ΕΤΕ για τα συγκεκριμένα έργα και όχι για το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην ελληνική βουλή. Συνεπώς, η ΕΤΕ δεν έχει προβάλει αντιρρήσεις ούτε έχει διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό καθεαυτό.

To Γραφείο Τύπου