Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/07/2005

Η παρουσία διοξινών και άλλων τοξικών ουσιών στα ψάρια πηγή ανησυχίας για την Κομισιόν

Αναθεώρηση προς το αυστηρότερο των επιτρεπόμενων ορίων για τις διοξίνες

Απάντηση Κυπριανού στον Δ.Παπαδημούλη

Ο Επίτροπος για τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Κυπριανού απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, από τη μια πλευρά παρουσιάζεται καθησυχαστικός ως προς την κατανάλωση ψαριών, από την άλλη όμως εκφράζει τις ανησυχίες της Επιτροπής για την ύπαρξη διοξινών και άλλων τοξικών ουσιών σ΄αυτά και σχεδιάζει να προτείνει τη μείωση των επιτρεπόμενων ορίων διοξινών.

Η ερώτηση Παπαδημούλη ήταν βασισμένη σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2005 σε επιστημονικό περιοδικό (Foran et al., 2005, Environmental Health Perspectives, 113:552-556) σύμφωνα με το οποίο ουσίες, όπως οι διοξίνες, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), τα toxaphene και dieldrin και οι polybrominated diphenyl ethers, βρέθηκαν σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σολομούς που προέρχονται από ευρωπαϊκές ιχθυοκαλλιέργειες από ό,τι σε σολομούς ιχθυοτροφείων Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Οι συντάκτες της μελέτης συνιστούν μάλιστα στους ευρωπαίους καταναλωτές να μην καταναλώνουν σολομό ευρωπαϊκού ιχθυοτροφείου συχνότερα από 4 φορές το μήνα, ενώ στους αμερικανούς επιτρέπουν μέχρι και 10 φορές μηνιαίως.

Ο κ. Κυπριανού στην απάντησή του ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας κατανάλωσης ψαριών απασχόλησε την Επιστημονική Ομάδα για τους Ρυπαντές στη Διατροφική Αλυσίδα (CONTAM Panel) της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία ενέκρινε πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου 2005, μια επιστημονική εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση από τον άνθρωπο ελευθέρου ψαριού και ψαριού από ιχθυοτροφείο.

Η ομάδα CONTAM τόνισε ότι "ατυχώς δεν υφίσταται προς το παρόν συμπεφωνημένη μεθοδολογία για την ποσοτική σύγκριση των κινδύνων και των ευεργετικών αποτελεσμάτων που έχει η κατανάλωση ψαριού." Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα "είδη, η εποχή, ο τόπος διαμονής, η δίαιτα, ο τρόπος ζωής και η ηλικία έχουν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα επίπεδα μόλυνσης και διατροφικής αξίας του ψαριού, περιλαμβανομένου του σολομού". Τα επίπεδα αυτά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ ειδών και μεταξύ εκτρεφομένου και ελευθέρου ψαριού του ιδίου είδους.

Κατά τον κ. Κυπριανού, "η κατανάλωση ψαριού, περιλαμβανομένου του εκτρεφομένου και ιδιαίτερα του λιπαρού ψαριού έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, η παρουσία διοξινών και άλλων τοξικών ουσιών αποτελεί για την Επιτροπή πηγή ανησυχίας." Προτίθεται ως εκ τούτου να αναθεωρήσει τα μέγιστα επίπεδα τιμών προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στη μείωση των διοξινών στις ζωοτροφές και τα τρόφιμα περιλαμβανομένου και του ψαριού.

To Γραφείο Τύπου