Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2005

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου με τον Δ.Παπαδημούλη

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης συνάντησε σήμερα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πατριάρχη, στις Βρυξέλλες, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο του ΣΥΝ στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς ο ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλης, συνεχίζοντας την παράδοση του ΣΥΝ, έχει φέρει πολλές φορές στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, με ερωτήσεις προς το Συμβούλιο και την Κομισιόν, θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε συσχετισμό με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, επαναδιατύπωσε τη στάση του ΣΥΝ σχετικά με τις προϋποθέσεις ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων την αναγνώριση του Οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, την προστασία των ελληνικών μειονοτήτων τόσο σε θέματα θρησκευτικά όσο και σε θέματα ιδιοκτησίας. Επιπλέον, σημείωσε με ανησυχία την σκλήρυνση της τουρκικής ηγεσίας το τελευταίο διάστημα.

Η Επίσκεψη έληξε με τη δέσμευση του ευρωβουλευτή για συνέχιση άσκησης πίεσης προς τις πολιτικές ηγεσίες, ώστε η Τουρκία να υποχρεωθεί να εκπληρώσει το συντομότερο τις υποχρεώσεις της.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε, με την ευκαιρία της συνάντησης, αντιπροσωπεία τόσο του ΣΥΝ όσο και της Ομάδας Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Φανάρι, το προσεχές φθινόπωρο.

To Γραφείο Τύπου