Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/07/2005

Οι ακρότητες του Συμβουλίου καταπολεμούν τη δημοκρατία και όχι την τρομοκρατία

Αδιανόητη η παράκαμψη του ευρωκοινοβουλίου-προβληματική η νομική βάση

Κατεπείγουσα ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν

Ερώτηση προς την Κομισιόν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου εσωτερικών Υποθέσεων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Σχετικά με την πρόταση Απόφασης -Πλαίσιο του Συμβουλίου για την τήρηση δεδομένων σε δημόσια δίκτυα επικοινωνίας με σκοπό την καταπολέμηση του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας (CSL 8958/04).

Η Επιτροπή Eσωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικών Eλευθεριών του Κοινοβουλίου, ζήτησε από το Συμβούλιο την απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης λόγω προβληματικής νομικής βάσης και μη αναλογικότητας του μέτρου προς τον επιδιωκόμενο σκοπό (Α6-0174/2005).

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις του τομέα των τηλεπικοινωνιών, σε κοινή δήλωσή τους απέρριψαν την πρόταση ως υπερβολικά κοστοβόρα.

Δεδομένης της απόφασης του Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαστικών Υποθέσεων στις 13 Ιουλίου 2005, που αναδιατυπώνει την πρόθεση των κρατών μελών να υιοθετήσουν την πρόταση των τεσσάρων κρατών μελών και δεδομένης της δέσμευσης του Επιτρόπου κ. Φρατίνι στις 7/7/2005 για προώθηση του τομέα "ασφάλεια" κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Προεδρίας, ποια είναι η αντίδραση της Επιτροπής στην προαναφερθείσα απόφαση του Συμβουλίου; Ποιο το εκτιμούμενο κόστος από την ενδεχόμενη εφαρμογή των προτάσεων του Συμβουλίου; Συμφωνεί η Επιτροπή με την επιχειρούμενη παράκαμψη και αγνόηση των θέσεων του ευρωκοινοβουλίου; Αν όχι, σκοπεύει να παρουσιάσει άλλη πρόταση προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευση του κ. Φρατίνι και να συμπεριλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαδικασία απόφασης;"

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών εσωτερικών εμπεριέχουν ακρότητες, όπως τη γενικευμένη παρακολούθηση τηλεφώνων και e-mail, χωρίς τις διαδικασίες της δικαστικής συνδρομής, που καταπολεμούν τις βασικές ελευθερίες των πολιτών και τη δημοκρατία και όχι τόσο την τρομοκρατία.

Η προσπάθεια παράκαμψης του Ευρωκοινοβουλίου είναι αδιανόητη. Η νομική βάση για τη σπασμωδική λήψη ορισμένων μέτρων είναι τουλάχιστον προβληματική καθώς αντιτίθεται στη βασική κατεύθυνση της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ και προσκρούει στη νομική και συνταγματική πραγματικότητα αρκετών κρατών-μελών.

Η Κομισιόν οφείλει να αντιδράσει αμέσως στην επιχειρούμενη παράκαμψη της ισχύουσας νομικής βάσης και στην προκλητική αγνόηση του ευρωκοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση της χώρας, οφείλει να αποσαφηνίσει τη θέση της, χωρίς αοριστολογίες και μισόλογα."

To Γραφείο Τύπου