Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/07/2005

Δυο μέτρα και δύο σταθμά για το έλλειμμα σε Ελλάδα και Πορτογαλία

Ο κ. Μπαρόζο κάνει τη δουλειά του. Τι κάνουν οι Έλληνες αρμόδιοι;

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Επιτροπή

Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την τριετή προθεσμία που έλαβε η Πορτογαλία για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% έναντι της διετούς που έλαβε η Ελλάδα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει το εύλογο ερώτημα, γιατί για το ίδιο περίπου έλλειμμα η Πορτογαλία λαμβάνει προθεσμία τριών ετών για τη μείωσή του ενώ η Ελλάδα δύο ετών, γεγονός που οδηγεί σε πιο σκληρό πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας για τη χώρα μας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Ecofin σχετικά με το υπερβολικό έλλειμμα της Πορτογαλίας προτείνεται προθεσμία 3 ετών για μείωσή του αντίθετα με την περίπτωση της Ελλάδας όπου η προθεσμία είναι διετής. Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας θα ανέλθει στο 6,2% του ΑΕΠ το 2005, υπερβαίνοντας το όριο 3% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αντίθετα, η Ελλάδα με εκτιμώμενο ποσοστό δημοσιονομικού ελλείμματος, 6,7% του ΑΕΠ το 2004, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έτυχε διαφορετικής αντιμετώπισης αφού έλαβε διετή προθεσμία για τη μείωσή του.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Με ποια κριτήρια η Πορτογαλία έλαβε τριετή προθεσμία για να μειώσει το υπερβάλλον δημοσιονομικό έλλειμμά της, αντίθετα με την Ελλάδα, που έλαβε διετή;

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει λόγους να αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα την πατρίδα του, άλλωστε για το πορτογαλικό έλλειμμα είναι σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος υπεύθυνος. Το ερώτημα είναι τι κάνει η ελληνική πλευρά. Γιατί αποδέχεται αυτή τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών;»

To Γραφείο Τύπου