Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/07/2005

Η καρατόμηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, κλιμακώνει τις αντιπεριβαλλοντικές επιδόσεις της Ν.Δ.

Δ.Παπαδημούλης: Αστήρικτοι, εμπαθείς και προσχηματικοί οι ισχυρισμοί της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Την απογοήτευσή του και την απαισιοδοξία του για το μέλλον των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και τη βελτιωμένη επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης με αφορμή την αντικατάσταση της Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, κας Μαργαρίτας Καραβασίλη.

Στα ελάχιστα χρόνια λειτουργίας της, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) και παρά την ανεπαρκή στελέχωσή της από την Πολιτεία, επέδειξε έντονη δραστηριότητα για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ελέγχοντας καταγγελίες, πραγματοποιώντας επιτόπιους ελέγχους, διερευνώντας περιστατικά και περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 4.000.000 ευρώ σε παραβάτες που προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.

Αναφερόμενος στο μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα που έχει προκύψει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Πριν από δύο μόλις μήνες ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, τόνισε με την γλώσσα των αριθμών, την ανάγκη να ενισχυθούν οι μηχανισμοί περιβαλλοντικού ελέγχου στην Ελλάδα και να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, που κινδυνεύουν να χαθούν.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πλήρη αντίθεση με αυτές τις επισημάνσεις, αποδυναμώνει αντί να ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου. Καρατομεί αντί να αξιοποιεί άξια στελέχη που προσπαθούν απλώς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Την ίδια ώρα αναζητεί πρόθυμους αντικαταστάτες προκειμένου να κλείσει ενοχλητικούς φακέλους ισχυρών οικονομικών παραγόντων (αυθαίρετες εγκαταστάσεις στο Grand Resort στο Λαγονήσι, παραθεριστικές κατοικίες στο Λαύριο κλπ).

Δυστυχώς, παρά την χθεσινή προσπάθειά της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιτιθέμενη στο Συνασπισμό με ένα μίγμα εμπάθειας, ρεβανσιστικού κομματισμού και ανακριβειών, η καρατόμηση της κ.Καραβασίλη αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αντιπεριβαλλοντικών επιδόσεων της Ν.Δ.

Δεν είναι τυχαίος ο μακρύς και αυξανόμενος κατάλογος των παραπομπών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από εισήγηση του έλληνα Επιτρόπου κ. Δήμα.

Εκτός και αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφθασε να αποδίδει και αυτές τις εισηγήσεις σε αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες και δάκτυλο του Συνασπισμού»

To Γραφείο Τύπου