Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/09/2005

Προβληματισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών από τους πυλώνες υψηλής τάσης.

Απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη

Με αφορμή ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, όπου διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης λευχαιμίας σε παιδιά που ζουν κοντά σε ηλεκτρικές γραμμές υψηλής τάσης, απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι «τα παιδιά που ζουν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από πυλώνες υψηλής τάσης διατρέχουν 69% περισσότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν λευχαιμία, αντίθετα στην περίπτωση που η απόσταση από τους πυλώνες είναι μεταξύ 200-600 μέτρων ο κίνδυνος αυξάνει κατά 23%.»

Η Κομισιόν δηλώνει ενήμερη για τη μελέτη και εκδηλώνει τον προβληματισμό της σχετικά με το ζήτημα της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή της, αφού επισημαίνει ότι :

α) «Τον Ιούλιο του 1999 το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση περί του περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία» καθορίζοντας όρια ασφαλείας για την έκθεση του κοινού σε μη ιοντίζουσα ακτινοβολία και τόνισε ότι «οι αρχές των κρατών - μελών είναι αρμόδιες να εξασφαλίζουν την τήρηση των ορίων αυτών».

β) «Η Επιτροπή ετοιμάζει τώρα ενημερωμένη έκθεση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στον τομέα από την έκδοση της σύστασης το 1999, όπως προβλέπεται μεταξύ άλλων, στο σχέδιο δράσης για τη σχέση περιβάλλοντος και υγείας 2004 - 2010».

Καταλήγει:

«Οι μελλοντικές προτεραιότητες της έρευνας σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την παιδική λευχαιμία θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στη διερεύνηση, αφενός, των πιθανών μηχανισμών αλληλεπίδρασης που υποστηρίζουν τα επιδημιολογικά αποτελέσματα και, αφετέρου, στην παρουσία πιθανών συγχυτικών παραγόντων».

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής :

"Στην Ελλάδα, είναι σύνηθες φαινόμενο η ύπαρξη πυλώνων υψηλής τάσης σε κατοικημένες περιοχές. Περιμένουμε τις απαντήσεις και κυρίως τις ενέργειες του Υπουργού Υγείας, του Υπουργού Ανάπτυξης, του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ηγεσίας της ΔΕΗ στα εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά στην προστασία της υγείας χιλιάδων πολιτών".

To Γραφείο Τύπου