Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/09/2005

Κίνδυνοι από εγκαταλειμμένα φυτοφάρμακα της 'ΔΙΑΝΑ ΑΒΕΕ'

Παραβίαση της Οδηγίας SEVESO διαπιστώνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος απαντώντας σε ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη

Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων "ΔΙΑΝΑ ΑΒΕΕ" υπάγεται στο Παράρτημα 1 της οδηγίας SEVESO II, και ως εκ τούτου η ως άνω μονάδα επιβάλλεται να ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις της οδηγίας SEVESO II και να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση των 1000 τόνων τοξικών αποβλήτων και για την αποκατάσταση και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου.

Τα ανωτέρω ανέφερε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την άμεση απομάκρυνση των τοξικών φαρμάκων της εταιρείας ΔΙΑΝΑ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει ήδη μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας με ανησυχητικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Δήμα (29 Αυγούστου 2005) "φυτοφάρμακα, φάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας που υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που ορίζει το παράρτημα 1 της οδηγίας Seveso II, όντως απαντούν στις εγκαταστάσεις της "ΔΙΑΝΑ ABEE" στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου το σύστημα για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τις μονάδες τύπου Seveso (SPIRS) της Επιτροπής περιέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τις εν λόγω εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ως άνω μονάδα επιβάλλεται να ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις της οδηγίας Seveso IΙ. Βάσει της οδηγίας Seveso II, τα κράτη μέλη οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι κάθε φορέας εκμετάλλευσης μονάδας που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ως άνω οδηγίας λαμβάνει όλα τα μέτρα που ορίζονται από αυτήν".

Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη καλούνται:

να συστήσουν ή να ορίσουν τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων που προβλέπονται στην οδηγία,

να εξασφαλίζουν τη σύνταξη έκθεσης ασφαλείας και την κατάρτιση εσωτερικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης,

να εξασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές οργανώνουν σύστημα επιθεωρήσεων ή άλλων μέτρων ελέγχου τα οποία θεωρούνται κατάλληλα για τον εκάστοτε τύπο μονάδας,

να ενημερώνουν το ταχύτερο δυνατόν την Επιτροπή για μείζονα ατυχήματα.

Κατά τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, "μολονότι η Επιτροπή εποπτεύει της ορθής εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας σε όλα τα κράτη μέλη, τα ίδια τα κράτη μέλη είναι αυτά που φέρουν, σε τελεταία ανάλυση, την ευθύνη της εφαρμογής της. Κατά συνέπεια, σε ό,τι αφορά την οδηγία Seveso II, τα κράτη μέλη καλούνται να εξασφαλίσουν ότι ο εκάστοτε φορέας εκμετάλλευσης λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη μειζόνων ατυχημάτων ή για την κατάρτιση σχεδίων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ώστε να εξασφαλίζεται η αποκατάσταση και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος μετά από μείζονα ατυχήματα (άρθρο 11 παράγραφος 2)".

To Γραφείο Τύπου