Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/09/2005

Η Οδηγία "Τηλεόραση χωρίς σύνορα" στην Ολομέλεια του Ε.Κ.

Ο περιορισμός της υπερσυγκέντρωσης στα ΜΜΕ στο επίκεντρο του Ευρωκοινοβουλίου

Δ. Παπαδημούλης: "Απαιτείται αντί-τραστ κοινοτική Οδηγία για τα ΜΜΕ".

Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση Βέμπερ σχετικά με την οδηγία "Τηλεόραση χωρίς Σύνορα". Στην έκθεση υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον περιορισμό της υπερσυγκέντρωσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και επισημαίνεται ότι στην σχετική οδηγία πρέπει να βελτιωθούν οι διατάξεις που αφορούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής παραγωγής και συνεργασίας.

Κατά την παρέμβασή του, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε από την Επιτροπή να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατόν, πρόταση Οδηγίας για κοινή αντί-τραστ πολιτική εναντίον της υπερσυγκέντρωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τόνισε μεταξύ άλλων:

"Δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν τον οπτικοακουστικό τομέα σήμερα:

Το πρώτο είναι η υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ. Η ανάγκη για πολυφωνία στα ΜΜΕ είναι επιτακτική και σημαντική για τη δημοκρατία, . Η Επιτροπή οφείλει να ετοιμάσει μια αντι-τραστ κοινοτική Οδηγία για τα ΜΜΕ η οποία να αποτρέπει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των ΜΜΕ και να προασπίζει την πολυφωνική ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών. Η παραπομπή του θέματος στα κράτη μέλη αποδείχθηκε ότι δεν αρκεί, καθώς τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε η υπερσυγκέντρωση σε πολλές χώρες.

Το δεύτερο αφορά στην προώθηση των ευρωπαϊκών έργων και την πρόσβαση του κοινού σε ένα ποιοτικό περιεχόμενο.. Ενώ μιλάμε, για παράδειγμα, για ευρωπαϊκά έργα, ενσωματώνουμε απόλυτα γελοίες εκπομπές προφασιζόμενοι πως πρόκειται για ευρωπαϊκές παραγωγές. Όσο δεν προσδιορίζουμε τι είναι ένα έργο, η τηλεόραση μας δεν θα είναι σε θέση να υπερασπίσει τις ευρωπαϊκές παραγωγές. Πως μπορούν να οριστούν άραγε οι εκπομπές ριάλιτι; Ζητώ από την Επιτροπή να προβεί επιτέλους σε θετικό ορισμό του τι αποτελεί έργο."

To Γραφείο Τύπου