Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/09/2005

Νέα απώλεια 400 εκ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ για το 2005 υπολογίζει η Κομισιόν

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτροπου Χουμπνερ στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Δίνεται στη δημοσιότητα η απάντηση της Επιτρόπου κας Ντανούτα Χούμπνερ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας επιπλέον χρηματοδοτήσεων από το Γ' ΚΠΣ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για το 2005, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στη Θεσ/νίκη με αφορμή την 70η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, σε γραπτή ερώτησή του καλούσε την Κομισιόν να δώσει στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Γ' ΚΠΣ και ιδίως για το ενδεχόμενο απώλειας χρηματοδοτήσεων με βάση τον «κανόνα ν+2».

Η κα Χούμπνερ υπολογίζει σε 400 εκατομμύρια ευρώ τα επιπλέον κονδύλια που κινδυνεύουν να χαθούν για το 2005 -πέραν αυτών που έχουν ήδη χαθεί-. Διευκρινίζει, επίσης ότι "Η Επιτροπή αναμένει προτάσεις για την τροποποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2005 " Οι εν λόγω τροποποιήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους του κανόνα ν+2 για τα έτη 2007 και 2008, όμως, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δεν μπορούν να επηρεάσουν τους στόχους ν+2 για τα έτη 2005 και 2006.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης:

«Με την ευκαιρία της 7ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Ιουλίου 2005, οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν τις αναλύσεις τους για τα επιχειρησιακά προγράμματα με μεγάλο κίνδυνο απωλειών βάσει του κανόνα «ν+2» στα τέλη του 2005.

Οι ενδεχόμενες συνολικές απώλειες κονδυλίων από την εφαρμογή του κανόνα ν+2 στα τέλη 2005 πριν από τις απαλλαγές, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ, και αφορούν κυρίως πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν σε ενέργειες για να μειώσουν κατά το δυνατό αυτόν τον κίνδυνο και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κύριος όγκος των δηλώσεων δαπανών υποβάλλεται συνήθως τους τελευταίους μήνες κάθε έτους.

Η Επιτροπή αναμένει προτάσεις για την τροποποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2005, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής που συμφωνήθηκαν κατά την προαναφερθείσα 7η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ΄ΚΠΣ. Οι εν λόγω τροποποιήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους του κανόνα ν+2 για τα έτη 2007 και 2008, όμως, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δεν μπορούν να επηρεάσουν τους στόχους ν+2 για τα έτη 2005 και 2006.»

Αναφερόμενος αστο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η εξακολουθητική ολιγωρία και η διαχειριστική ανεπάρκεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και επί Ν.Δ., με τίμημα μεγάλες καθυστερήσεις και απώλεια σημαντικών κονδυλίων από το Γ'ΚΠΣ.

Για να μην χαθούν και άλλα κοινοτικά κονδύλια, η χώρα οφείλει να απορροφά από το 2005 έως και το 2008 5,5 δις ευρώ ετησίως, όταν από το 2000 έως και το τέλος του 2004 έχει απορροφήσει συνολικά ερίπου 6,5 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της προκαταβολής του 7%.

Η Ελληνική κυβέρνηση, αντί να αντιδρά αλλεργικά και με υπεκφυγές στον δημόσιο έλεγχο, οφείλει επιτέλους να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και κυρίως να ανασκουμπωθεί καθώς έχει συμπληρώσει ήδη ενάμισι χρόνο στο τιμόνι της χώρας."

To Γραφείο Τύπου