Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/09/2005

Ρύπανση του Πηνειού ποταμού

Δέσμευση της Κομισιόν για πλήρη διασφάλιση της Οδηγίας για τη νιτρορύπανση

Απάντηση Δήμα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη

Νέα απειλή της Κομισιόν για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την παραβίαση της οδηγίας για τη νιτρορύπανση ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κίνηση διαδικασίας κατά της Ελλάδας για παράβαση της οδηγίας 92/43 για τους οικοτόπους.

"Η Επιτροπή δεσμεύεται πλήρως να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με τη νιτρορύπανση" δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας 91/676/ΕΟΚ για τη νιτρορύπανση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και για την προστασία της βιοποικιλότητας του Πηνειού ποταμού.

Κατά τον κ. Δήμα " Σύμφωνα με την οδηγία 91/676 όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να προσδιορίζουν τα ύδατα που υφίστανται ή ενδέχεται να υποστούν νιτρορρύπανση και οφείλουν εν συνεχεία να χαρακτηρίσουν ως ευπρόσβλητες ζώνες όλες τις γνωστές περιοχές ξηράς που βρίσκονται στο έδαφός τους των οποίων τα ύδατα απορρέουν, αμέσως ή εμμέσως, στα ύδατα που έχουν προσδιοριστεί και να καταρτίζουν προγράμματα δράσης για τις εν λόγω ευπρόσβλητες ζώνες.

Μέρος του εδάφους του οποίου τα ύδατα απορρέουν στον ποταμό Πηνειό έχουν συμπεριληφθεί στις ευπρόσβλητες ζώνες που χαρακτηρίστηκαν το 2001. Το πρόγραμμα δράσης γι' αυτήν την έκταση στη Θεσσαλία είναι ένα από τα τέσσερα προγράμματα δράσης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Η Επιτροπή αναλύει επί του παρόντος την έκθεση που διαβίβασε η Ελλάδα το 2005 σχετικά με την ποιότητα του νερού και την εφαρμογή της οδηγίας για τη νιτρορύπανση. Σε περίπτωση που ο χαρακτηρισμός ζωνών ευπρόσβλητων σε νιτρορρύπανση και τα προγράμματα δράσης στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν πληρούν την οδηγία, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει με βάση το άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ".

Εξάλλου, κατά τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, "όσον αφορά την προστασία στις ζώνες ειδικής προστασίας, τον Δεκέμβριο του 2004 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει, επειδή η Ελλάδα δεν υπήγαγε τους χαρακτηρισμένους τόπους σε κατάλληλο καθεστώς νομικής προστασίας ικανό να εξασφαλίζει τους σκοπούς διατήρησης των σχετικών ειδών και ενδιαιτημάτων". Να σημειωθεί ότι η περιοχή «Ποταμός Πηνειός - Αντιχάσια Όρη», έχει χαρακτηρισθεί από την Ελλάδα ως ζώνη ειδικής προστασίας σύμφωνα με την οδηγία 79/409/ΕΟΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών .

To Γραφείο Τύπου