Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/09/2005

Διαψεύδει τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της αγροφυλακής με κοινοτικά κονδύλια

Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Επίτροπος Χούμπνερ: "Η Επιτροπή αγνοεί το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου"!

Πλήρη άγνοια δηλώνει η Επιτροπή τόσο για την ίδρυση Σώματος Αγροτικής Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος στην Ελλάδα όσο και για το υποτιθέμενο αίτημα συγχρηματοδότησής, του διαψεύδοντας ουσιαστικά τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κας Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη για το κατά πόσον έχει γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή το αίτημα του Ελληνικού Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, για τη συγχρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια του Σώματος της Αγροφυλακής στην Ελλάδα.

Η απάντηση της Κομισιόν διαψεύδει ουσιαστικά τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη, ο οποίος σε συνέντευξή του την 1/7/2005 δήλωνε:

«- Το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι αυτές οι Υπηρεσίες όλες γίνονται σχεδόν τζάμπα. Με την έννοια δηλαδή ότι χρηματοδοτούνται σαν περιβαλλοντικές δράσεις και προστασία του περιβάλλοντος σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ε.Ε.

- Αρα μπορείτε να κάνετε πάρα πολλές προσλήψεις.

- Δεν είναι μόνο το θέμα των προσλήψεων. Είναι η υλικοτεχνική υποδομή η οποία υπάρχει, είναι ας πούμε τα ειδικά σεμινάρια τα οποία πρέπει κανείς να έχει προκειμένου να δρα με τρόπο ο οποίος είναι ορθός, είναι μια σειρά πραγμάτων, τα οποία σήμερα είναι κονδύλια που χάνονται, δεν πάνε κάπου.»

Στην απάντησή της η κυρία Danuta Ηόbner δηλώνει ότι «η Επιτροπή αγνοεί το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου» και ότι «οι μισθοί, τα επιδόματα και οι συναφείς δαπάνες σχετικά με το προσωπικό ενός τέτοιου Σώματος Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμες για κοινοτική συγχρηματοδότηση». Αναφερόμενη δε στη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός τέτοιου σώματος διατυπώνει έμμεση ένσταση αναφέροντας ότι «στην Ελλάδα έχει ήδη ιδρυθεί ένα Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με επίκεντρό του τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα απόβλητα».

Η πλήρης απάντηση της Επιτροπής (16.09.2005) έχει ως εξής:

"Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη σχετικά με το νομοσχέδιο που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, το οποίο αφορά την ίδρυση Σώματος Αγροτικής Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος. Η Επιτροπή θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές πληροφορίες σχετικά με αυτό το σώμα και ιδίως σχετικά με τις αρμοδιότητές του.

Η Επιτροπή είναι δύσκολο να δώσει πλήρη απάντηση, επειδή αγνοεί το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου. Στην περίπτωση που ιδρυθεί ένα τέτοιο σώμα, η συγχρηματοδότησή του εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης θα διέπεται, εκτός των άλλων διατάξεων, από το άρθρο 29 παράγραφος (3) στοιχείο (α) του κανονισμού του Συμβουλίου (EΚ) αριθ. 1260/1999. Όμως, οι μισθοί, τα επιδόματα και οι συναφείς δαπάνες σχετικά με το προσωπικό ενός Σώματος Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμες για κοινοτική συγχρηματοδότηση. Παρεπιπτσντως σας ενημερώνουμε ότι στην Ελλάδα έχει ήδη ιδρυθεί ένα Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με επίκεντρό του τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα απόβλητα."

Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν διαψεύδει τον αρμόδιο Υπουργό και εκθέτει πλήρως την κυβέρνηση. Ο κ. Βουλγαράκης προσπαθώντας να δικαιολογήσει 9.000 αναδρομικές ρουσφετολογικές προσλήψεις επιτυχόντων του 1993 της περιόδου Μητσοτάκη, και μάλιστα, σε περίοδο υψηλών ελλειμμάτων και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, δήλωσε σε συνέντευξή του μόλις χθες, ότι «τα βασικά κονδύλια που απαιτούνται για την Αγροφυλακή δε θα βαρύνουν τον δικό μας προϋπολογισμό. Θα προέλθουν από Ευρωπαϊκά Ταμεία και για το ζήτημα αυτό έχουμε, ήδη, κάνει μεγάλη έρευνα».

Σήμερα τον διαψεύδει η ίδια η αρμόδια Επίτροπος κα Χούμπνερ. Ούτε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση υπήρξε, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πρόθυμη να χρηματοδοτήσει τα αναδρομικά ρουσφέτια της Ν.Δ.. Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση συλλαμβάνεται δίγλωσση και ανακόλουθη. Αναμένουμε έστω και τώρα τις εξηγήσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού».

To Γραφείο Τύπου