Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/09/2005

Ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τους Συμβασιούχους της Ολυμπιακής

Η κυβέρνηση θα κληθεί πολύ σύντομα να αναγνωρίσει τα δικαιώματά τους

Ερώτηση για τους συμβασιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΟΑ) με την οποία καλεί την Κομισιόν να αποφανθεί ρητά ότι η εξαίρεση των συμβασιούχων της ΟΑ αντίκειται στο γράμμα και στο πνεύμα της Οδηγίας 99/70, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ αναφέρεται στην προχθεσινή απόφαση του Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η εξαίρεση που προβλέπει το Π.Δ. 180/2004 του Υπουργείου Απασχόλησης για τους συμβασιούχους της ΟΑ αντίκειται στην Οδηγία 99/70.

Πράγματι, συνεχίζει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής «το άρθρο 3 παρ.1 του Π.Δ. 180/2004 επιτρέπει τη «χωρίς περιορισμό ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου» για τους εργαζόμενους «στον τομέα των επιχειρήσεων αεροπορικών μεταφορών και των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών αεροδρομίου εδάφους και πτήσης».

Και καταλήγει: με δεδομένο ότι στη ρήτρα 2 του παραρτήματος της Οδηγίας 1999/70 οι εργαζόμενοι των αεροπορικών μεταφορών δεν περιλαμβάνονται στις δυνητικές εξαιρέσεις, καλείται η Επιτροπή να αποφανθεί αν είναι παραδεκτή η εξαίρεση των εργαζομένων στις αερομεταφορές που θεσπίζει το Π.Δ. 180/2004;.

Με αφορμή την ερώτηση ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήδη στις 17 Μαρτίου 2005 κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρ. Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Γιόνας Όμπερτ απαντώντας σε ερώτησή μου για το θέμα των συμβασιούχων της ΟΑ δήλωσε: «όσον αφορά την ορθή μεταφορά της Οδηγίας 99/70, στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες όπως η εξαίρεση των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρείες». Η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι σαφές ότι θα κληθεί πολύ σύντομα να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των συμβασιούχων της ΟΑ που εξαίρεσε με το ΠΔ του Υπουργού Απασχόλησης (όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση) αφού σκόπευε να κλείσει ή να ξεπουλήσει τα ιμάτιά της.»

To Γραφείο Τύπου