Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/09/2005

Μόνο το 2,5% του κόστους του Εθνικού Κτηματολογίου θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους πολίτες.

Επίτροπος Χούμπνερ: "Το προηγούμενο σχέδιο ήταν μια αποτυχία. Γι' αυτό περιορίζουμε την κοινοτική συνδρομή σε 40 εκ. ευρώ, για συγχρηματοδότηση, μετά από αίτημα των Ελληνικών αρχών, μόνο της ψηφιακής βάσης δεδομένων".

Το θέμα της δραστικής συρρίκνωσης της Κοινοτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία του εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα έθεσε προς την Κομισιόν, με ερώτησή του ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ έθεσε το ζήτημα του δραστικού περιορισμού της κοινοτικής συνδρομής: "Τα 40 εκατ. ευρώ αποτελούν μόλις το 2,5% του συνολικού κόστους του έργου το οποίο υπολογίζεται σε 1,65 δις ευρώ. Πού οφείλεται αυτή η δραστική μείωση; "

Απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη η Επίτροπος Χούμπνερ σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι: "Υπήρξε στο παρελθόν (2001) ένα πρόγραμμα για δημιουργία Ελληνικού εθνικού κτηματολογίου, το οποίο όμως απέτυχε-αν μπορώ να το έτσι- και για αυτό η Κομισιόν αποφάσισε να πάρει πίσω ολόκληρο το ποσό της συγχρηματοδότησης.

Αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο σχέδιο κτηματολογίου όταν καταφέραμε να εντοπίσουμε το μέρος του προγράμματος το οποίο μπορούμε να συγχρηματοδοτήσουμε χωρίς αμφιβολίες και προβλήματα. Η χρηματοδότηση από την Κομισιόν είναι 40 εκατ. ευρώ τα οποία χορηγούνται από το ΕΤΠΑ για την δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την συγχρηματοδότηση του, κατά 50% και η Επιτροπή το ενέκρινε".

Τέλος η Επίτροπος Χούμπνερ αναφερόμενη στη γενικότερη πορεία υλοποίησης του έργου ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου για έλεγχο και συζήτηση με τις ελληνικές αρχές, και ότι "αν και η Κομισιόν δεν έχει ενημερωθεί για ατασθαλίες θα ελέγξουμε την πορεία του έργου για καλό και για κακό".

Στη συζήτηση παρενέβησαν επίσης με συμπληρωματικές ερωτήσεις οι ευρωβουλευτές κκ Καρατζαφέρης και Παπαστάμκος.

To Γραφείο Τύπου