Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/09/2005

Πρωτοβουλία Δ. Παπαδημούλη για τον Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ

Ευρωβουλευτές από όλο το φάσμα συνυπογράφουν επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπορέλ

Έκκληση προς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να παρέμβει για την απελευθέρωση του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ ο οποίος κατηγορείται για «δυσφήμηση της τουρκικής ταυτότητας», απευθύνουν διάφορες πολιτικές ομάδες.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδημούλης έφερε το θέμα των ποινικών διώξεων του Τούρκου συγγραφέα κ. Ορχάν Παμούκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολή που απηύθυνε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπορέλ.

Η επιστολή την οποία συνυπογράφουν ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, και συγκεκριμένα ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός κ. Ντεάν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβες (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), και ο Γερμανός κ. Λάμπσντορφ (Φιλελεύθερος) έχει ως εξής:

"Όπως ήδη γνωρίζετε, ο γνωστός Τούρκος συγγραφέας κ. Ορχάν Παμούκ, κινδυνεύει με μία ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών, μετά από ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, για "δυσφήμηση της Τουρκικής ταυτότητας."

Η κατηγορία βασίζεται στις δηλώσεις του επιφανούς συγγραφέα σε συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο σε Ελβετική εφημερίδα. Ο κ. Παμούκ μεταξύ άλλων είχε δηλώσει ότι αν και η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 και οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των κουρδικών επαναστατών, είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα, στην Τουρκία θεωρούνται ακόμα ως "εκτός ορίων".

Εμείς οι συνυπογράφοντες, θεωρούμε την δίωξη που υφίσταται ο κ. Παμούκ ως σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης, η οποία αμαυρώνει την ευρωπαϊκή εικόνα της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να απευθυνθείτε στην Τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να αποσύρει τις κατηγορίες και να αναθεωρήσει την ερμηνεία του νέου τουρκικού ποινικού κώδικα ώστε να συνάδει με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε:

"Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία είναι το μεγάλο ζητούμενο καθώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα αρχίσουν σύντομα. Οι ενέργειες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κ. Παμούκ θα συνεχιστούν με γραπτή δήλωση την οποία θα κληθούν να συνυπογράψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωβουλευτές."

To Γραφείο Τύπου