Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/05/2005

'Αμεσος κίνδυνος απώλειας πολλών δις ευρώ από το Δ' ΚΠΣ

Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης που καλείται να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2007-2013:

«Τα αποτελέσματα την πέμπτης διαδοχικής Συνάντησης στη Λισσαβόνα των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε., όσον αφορά στο ύψος των πόρων της Συνοχής και των ιδίων πόρων της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013, προκαλούν βαθύτατη ανησυχία η οποία ενισχύεται από τις δηλώσεις του κ. Βαληνάκη, ο οποίος και εκπροσώπησε τη χώρα μας στην εν λόγω Συνάντηση.

Διαγράφεται, πλέον, σαφώς ο μέγας κίνδυνος όχι μόνο να μην αυξηθεί ουσιαστικά, όπως επιβάλλεται και από τις ανάγκες της διεύρυνσης, ο Κοινοτικές προϋπολογισμός αλλά και να αποφασισθούν πόροι πολύ κάτω και από αυτό το απολύτως ανεπαρκές 1,24% του Κοινοτικού ΑΕΠ, που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2007-2013.

Σε αυτή τη λογική άλλωστε κινείται η υποτιθέμενη «συμβιβαστική» πρόταση της Προεδρίας του Λουξεμβούργου, που συζητήθηκε στη Λισσαβόνα και η οποία βρίσκεται εγγύτερα στο 1% του Κοινοτικού ΑΕΠ, που προτείνουν οι έξι χώρες της Ε.Ε. οι οποίες καταβάλλουν τα μεγαλύτερα ποσά στον Κοινοτικό προϋπολογισμό (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, κ.λ.π.).

Ο κίνδυνος να αποφασισθούν λύσεις στη βάση της διπλά απαράδεκτης πρότασης της Προεδρίας του Λουξεμβούργου είναι ορατός.

Ο ΣΥΝ τονίζει ότι μια τέτοια, τυχόν, εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα για την Ελλάδα που θα απολέσει πολλά δις ευρώ από το Δ΄ ΚΠΣ, την ίδια ώρα, μάλιστα, που αρκετές ελληνικές περιφέρειες κινδυνεύουν, από λάθη του παρελθόντος, να μείνουν αδικαιολόγητα εκτός Κοινοτικών ενισχύσεων.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση φέρνουν βαρύτατες ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρουσίασαν στο να ασχοληθούν σοβαρά και δυναμικά με το θέμα που είναι από τα κρισιμότερα για το μέλλον του τόπου.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να συνεχίζει επί της ουσίας να αδρανεί και να αρκείται σε υποτονικές φραστικές τοποθετήσεις, οφείλει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της. Κυρίως χρειάζεται να αναλάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες με όλα τα δυνατά μέσα και με τον πλέον δυναμικό τρόπο προκειμένου να αποτραπούν εξελίξεις που θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για το μέλλον της Ευρώπης και κυρίως το μέλλον του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα της περιφέρειας.

Ο Κοινοτικός προϋπολογισμός και μαζί οι πόροι Συνοχής, όχι μόνο δεν θα πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο στη διευρυμένη Ε.Ε. αλλά και να αυξηθούν δραστικά στην προοπτική να φτάσουν γρήγορα στο 5% του Κοινοτικού ΑΕΠ.

To Γραφείο Τύπου