Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/09/2005

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημούλη στο Ρ/Σ "ΣΚΑΪ" σχετικά με την εκτεταμένη χρήση του απαγορευμένου και καρκινογόνου αμιάντου στην Ελλάδα

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Σκάι σχετικά με την εκτεταμένη χρήση του απαγορευμένου και καρκινογόνου αμιάντου στην Ελλάδα, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Είχατε κάνει κ. Παπαδημούλη μια ερώτηση σχετική με τον αμίαντο στις κλινάμαξες του ΟΣΕ. Τι σας απαντάει ο κ. Φερχόιγκεν;

Μου δίνει απαντήσεις πολύ δυσάρεστες για τη χώρα. Πρώτον, από την απάντηση προκύπτει ότι έχει κινηθεί η διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν διαθέτει τους χώρους υγειονομικής ταφής για τον αμίαντο. Σημειωτέον ότι ο αμίαντος είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο καρκινογόνο υλικό. Δεύτερον, από την απάντηση προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση η οποία υιοθέτησε μια οδηγία, η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, για την πλήρη απαγόρευση του αμιάντου. Την υιοθέτησε την 1/1/2005, δηλαδή πριν λίγους μήνες. Επίσης προκύπτει από τα στοιχεία ότι λίγες εβδομάδες πριν από την πλήρη απαγόρευση της χρήσης αμιάντου παντού μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση, τον Νοέμβριο του 2004, ο ΟΣΕ-μια ελληνική δημόσια επιχείρηση-αγόρασε 21 κλινάμαξες από γαλλική εταιρία οι οποίες περιείχαν επένδυση αμιάντου.

Μου θυμίζει αυτή η κατάσταση, αυτό που κάποτε λεγότανε "bon pour l'orient", δηλαδή "καλό για την Ανατολή". Μας πλασάρουνε, λίγες μέρες πριν την πλήρη απαγόρευση, πράγματα σκάρτα και επικίνδυνα. Αυτό που με έχει προβληματίσει πάρα πολύ είναι γιατί, ενώ στην αρχή υπήρξε δικαστική απαίτηση εκ μέρους των συνδικάτων των εργαζομένων να ερευνηθεί το θέμα, το θέμα κάπου κουκουλώθηκε.

Πρέπει ο διοικητής του ΟΣΕ και ο Υπουργός Μεταφορών να εξηγήσουν-σήμερα κιόλας-γιατί αγοράσαμε το Νοέμβριο αυτές τις κλινάμαξες με τον αμίαντο όταν επρόκειτο να απαγορεύσουμε την χρήση αμιάντου λίγες εβδομάδες μετά; Γιατί εξαντλούμε όλες τις προθεσμίες αν είναι κάτι καλό που μας έρχεται από τις Βρυξέλλες προκειμένου να μην το εφαρμόσουμε, ενώ όταν έρχεται κάτι κακό σπεύδουμε να το εφαρμόσουμε λέγοντας ότι μας το επιβάλλουν οι Βρυξέλλες;

Ας μας εξηγήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος ή ο διοικητής του ΙΚΑ ο κ. Βαρθολομαίος, γιατί ο καρκίνος που προκαλείται από τον αμίαντο και λέγεται μεσοθυλίωμα δεν αναγνωρίζεται από το ΙΚΑ ως επαγγελματική ασθένεια; Ας μας εξηγήσει ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Παιδείας με πιο χρονοδιάγραμμα θα ξηλωθούν από τα νοσοκομεία και τα σχολεία τα φύλλα αμιάντου που είναι εγνωσμένα επικίνδυνα;

Είπαν ότι θα γκρεμιστούν τα σχολεία.

Πότε θα γίνει αυτό; Πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Επίσης, για το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ: πότε θα φτιαχτούν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζονται τα προϊόντα αμιάντου ή η λυματολάσπη ή τα νοσοκομειακά απόβλητα ως κοινά σκουπίδια τινάζοντας στα ύψη την ηπατίτιδα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στις χωματερές; Και ακόμη, πότε θα συμμαζέψει κάποιος την κατάσταση έτσι ώστε όχι μόνο να υιοθετούμε μια οδηγία αλλά και να την εφαρμόζουμε και στην πράξη; Αν πάει κάποιος σε μερικές οικοδομικές μάντρες, θα δει να πωλούνται ακόμη και τώρα, ζαρντινιέρες και φύλλα από αμιαντοτσιμέντο. Αν γίνει μια αδέκαστη έρευνα από ανεξάρτητους επιστημονικούς παρατηρητές στα σκύρα που υπάρχουν σε γραμμές του ΟΣΕ θα βρεθεί υψηλή περιεκτικότητα αμιάντου. Είμαστε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης. Δεν μπορούμε να έχουμε τριτοκοσμικές συνθήκες. Αν δεν πιέσουμε για θέματα υγείας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος δεν θα γίνει τίποτα.

Έχετε δίκιο. Και εμείς περιμένουμε τις απαντήσεις από τους αρμόδιους, αλλά δεν έρχονται. Συμβιβασμοί έρχονται και συμψηφισμοί.

Γι' αυτό προκάλεσα και παρακάλεσα ονομαστικά συγκεκριμένους αρμοδίους να βγουν δημόσια και να δώσουν εξηγήσεις. Αν ανακοινώσουν θετικά μέτρα, εγώ θα βγω και θα χειροκροτήσω.

To Γραφείο Τύπου