Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/09/2005

Ο Νόμος για τα βακούφια στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Η Βρετανική Προεδρία σε αντίθεση με την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο χαϊδεύει την τουρκική κυβέρνηση

Απάντηση του Συμβουλίου στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το νόμο περί βακουφίων που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία καθώς και την έντονη κριτική τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και της Κομισιόν, απάντησε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας κ. Ντάγκλας Αλεξάντερ.

Ο Βρετανός Υπουργός υποστήριξε ότι «η Προεδρία γνωρίζει τα θέματα που απασχολούν τη διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας και θεωρεί ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στη συνέχεια, αναφερόμενος στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που θεωρεί ανεπαρκείς τις συγκεκριμένες νομικές ρυθμίσεις έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Βρετανό Υπουργό: «Συμμερίζεται το Συμβούλιο την εκτίμηση του Ευρ. Κοινοβουλίου; Έχετε κάνει παρατηρήσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Σκοπεύετε να θέσετε, και πότε, στην Ατζέντα των διαπραγματεύσεων αυτά τα θέματα; Έχει η Βρετανική Προεδρία κάποιο σχόλιο για τους απαράδεκτους και υποτιμητικούς χειρισμούς έναντι του Πάπα από την Τουρκική Κυβέρνηση, που ακολούθησαν την πρόσκλησή του από τον Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη, να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη;»

Ο κ. Ντ. Αλεξάντερ αποφεύγοντας να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα δήλωσε: «Θα ήθελα να επισημάνω στο Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου ότι οι επικεφαλής της Καθολικής, της Ελληνορθόδοξης και της Συριορθόδοξης Εκκλησίας στην Τουρκία έχουν πει ότι, τώρα, χάρις στις μεταρρυθμίσεις, είναι πιο εύκολο για τις κοινότητές τους να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και ότι η συμπεριφορά απέναντί τους έχει αλλάξει.». Με την απάντησή του, ο Βρετανός Υπουργός, όχι μόνο δεν υιοθέτησε την κριτική του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν αλλά αντίθετα έσπευσε να καρφώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Πέτερινγκ που χθες κατά την ομιλία του επέκρινε έντονα την Τουρκία για τη στάση της απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

To Γραφείο Τύπου