Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/10/2005

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Έγκριση της γνωμοδότησης Δ. Παπαδημούλη από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ελλάδα και Πορτογαλία ουραγοί στην επίτευξη των εθνικών τους στόχων.

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η έκθεση Τurmes (Λουξεμβούργιος Πράσινος) και η γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την αξιολόγηση της προόδου που σημείωσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ ως προς την επίτευξη των εθνικών τους στόχων για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Από το 1997, η ΕΕ είχε βάλει ως στόχο μέχρι το 2010, το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ να ανέλθει σε 12%, το δε μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ να φθάσει το 22,1% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, τα κράτη μέλη θέσπισαν εθνικούς ενδεικτικούς στόχους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ

Η Κομισιόν αξιολογώντας τις επιδόσεις των κρατών μελών κρίνει ότι όλα τα κράτη μέλη θα προσεγγίσουν τους εθνικούς τους στόχους, πλην της Ελλάδας και Πορτογαλίας που δεν βρίσκονται στη σωστή πορεία. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο Επίτροπος Ενέργειας κ.Piebalgs αναφέρει ότι είναι μετριότατη η εξέλιξη των ΑΠΕ παρά το σημαντικό δυναμικό της χώρας. Η μέχρι σήμερα πρόοδος κρίνεται μη ικανοποιητική και η Ελλάδα δεν έχει μεριμνήσει επαρκώς για την ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ λόγω, κυρίως, εμποδίων διοικητικού χαρακτήρα και προβλημάτων σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στη γνωμοδότησή του τονίζει ότι η ανελέητη αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων, επιβάλλει την εγκατάλειψη του ενεργοβόρου μοντέλου ανάπτυξης και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προτείνει μια επιθετική πολιτική για τις ΑΠΕ που να στηρίζεται σε 4 άξονες:

Ιδιαίτερη έμφαση, κατά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, πρέπει να δοθεί στην παραγωγή και χρήση βιοκαυσίμων για τις μεταφορές που σήμερα εξαρτώνται κατά 99% από το πετρέλαιο και καταναλώνουν το 70% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και στη θέρμανση και ψύξη. Με δεδομένο ότι περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ αφορά τη θέρμανση και ψύξη κτιρίων, τονίζει ότι πρέπει να γίνει μια συστηματική προσέγγιση για να ενσωματωθεί η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για τη μείωση της ζήτησης θέρμανσης και ψύξης με την ενέργεια χαμηλής πυκνότητας από ΑΠΕ χαμηλής θερμοκρασίας.

To Γραφείο Τύπου