Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/10/2005

Περισσότερα από τα μισά των έργων περιβάλλοντος του ταμείου συνοχής έχουν μηδενική απορροφητικότητα!

Απάντηση κόλαφος της Κομισιόν σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη

«Το μέσο ποσοστό απορρόφησης των περιβαλλοντικών σχεδίων του Ταμείου Συνοχής στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Εκτός από ορισμένες περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλία, η ανεπαρκής πρόοδος των έργων είναι γενικό φαινόμενο, το οποίο αφορά όχι μόνο σχέδια που εφαρμόζονται από τις περιφερειακές αρχές, αλλά επίσης και σχέδια που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων». Αυτό απαντάει η αρμόδια Επίτροπος κ. Χούμπνερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση του ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε να πληροφορηθεί για την πορεία των έργων περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής ανά επιχειρησιακό πρόγραμμα. Η απάντηση της Επιτρόπου που συνοδεύεται από αναλυτικό πίνακα (επισυνάπτεται) αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση. Από τα 84 έργα περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής, τα 46 έχουν μηδενική απορροφητικότητα. Ανά περιφέρεια η κατάσταση έχει ως εξής:

1.Πελοπόννησος: Από τα πέντε έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια τα τρία παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 9,22%.

2. Θεσσαλία: Από τα πέντε έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια το ένα παρουσιάζει μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 56,83%.

3. Κρήτη: Από τα έξι έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια τα δύο δεν έχουν αρχίσει ακόμα να υλοποιούνται. Η μέση απορρόφηση είναι 26,8%

4. Ηπειρος: Από τα εφτά έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια τα δύο παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 39,43%.

5. Δυτική Μακεδονία: Η μέση απορρόφηση είναι 54,99%. Μια από τις ελάχιστες «φωτεινές εξαρέσεις» σε έργα περιβάλλοντος.

6. Αττική: Από τα εφτά έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια τα έξι παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 3,35%.

7.Δυτική Ελλάδα: Από τα έξι έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια τα τρία παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 17,36%.

8. Κεντρική Μακεδονία: Από τα δώδεκα έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια τα οκτώ παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 11,06%.

9. Ιόνια νησιά: Από τα τρία έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια το ένα παρουσιάζει μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 31,91%.

10.Βόρειο Αιγαίο: Για την συγκεκριμένη περιφέρεια είναι σαν μην υπήρξε ποτέ Ταμείο Συνοχής. Απορρόφηση 0% και κανένα έργο δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται

11.Νότιο Αιγαίο: Από τα δύο έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια το ένα παρουσιάζει μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 23,51%.

12.Ανατολική Μακεδονία Θράκη: Από τα τρία έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια τα δύο παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 16,97%.

13.Κεντρική Ελλάδα: Από τα τρία έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια τα δύο παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 24,14%.

Δυστυχώς η κατάσταση σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης είναι εξίσου απογοητευτική. Από τα δεκατέσσερα έργα που διαχειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ τα εννιά είναι εντελώς ανενεργά ενώ η συνολική απορρόφηση περιορίζεται στο 20,2%. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για κανένα από τα δύο έργα που έχει αναλάβει δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ!

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Δυστυχώς οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους για τη συνεχιζόμενη διαχειριστική ανεπάρκεια των αρμοδίων.

Οι προφανείς ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠαΣΟΚ δεν αποτελούν πλέον άλλοθι για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που διορίζει τους περιφερειάρχες οφείλουν όχι μόνον εξηγήσεις αλλά και ενέργειες.

Δυστυχώς θα χαθούν, παρά τα άσχημα δημόσια οικονομικά και τις πληθωρικές διακηρύξεις υπέρ του περιβάλλοντος, και άλλοι σημαντικοί κοινοτικοί πόροι και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των ασθενέστερων "

To Γραφείο Τύπου