Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/10/2005

Η Επιτροπή περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας του Ευρωκοινοβουλίου ενισχύει την πρόταση REACH, για αναγνώριση και σταδιακή απόσυρση των επικίνδυνων χημικών

Α. Παπαδημούλης: "Το Νοέμβριο στην ολομέλεια, η μεγάλη μάχη για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας".

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου, με μια ισχυρή πλειοψηφία 40 υπέρ και 19 κατά. υιοθέτησε χθες την έκθεση Σακόνι (Ιταλός σοσιαλιστής) σχετικά με τον κανονισμό REACH (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals), Την έκθεση, υπερψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, μαζί με την Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους, ενώ την καταψήφισε το Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει και η ΝΔ. Στην ψηφοφορία μετείχαν επίσης οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κ. Τρακατέλλης και του ΠΑΣΟΚ η κα Τζαμπάζη.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ψήφισε υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού συστήματος αναγνώρισης και σταδιακής απόσυρσης των επικίνδυνων χημικών από την αγορά και της σταδιακής υποκατάστασης των επικίνδυνων χημικών ουσιών με ασφαλέστερες υποκατάστατες ουσίες. Όσον αφορά στις προϋποθέσεις για τις ουσίες που παράγονται ή εισάγονται σε ποσότητες μικρότερες από δέκα τόνους τον χρόνο, ζήτησε αυστηρότερες απαιτήσεις για την ενημέρωση σχετικά με τις ουσίες στα καταναλωτικά αγαθά. Τέλος όσον αφορά την ευθύνη για την αξιολόγηση της ασφάλειας των χημικών, το βάρος πέφτει στις επιχειρήσεις που τα παράγουν ή εισάγουν.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας του ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε:

"Η υιοθέτηση της πρότασης για το REACH- μια πρόταση που υποστηρίζει θερμά και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας- η οποία θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών, βγαίνει ενισχυμένη από την Επιτροπή Περιβάλλοντος. Οι προσπάθειες όμως που καταβάλλονται για την αποδυνάμωση και την αχρήστευση της τόσο εντός της Κομισιόν όσο και εντός του Κοινοβουλίου, θα συνεχιστούν. Η μεγάλη μάχη θα γίνει στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου τον Νοέμβριο. Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και πριν από όλα η Ν.Δ., χρωστούν μια σαφή θέση. Υποστηρίζουν το REACH ή το υποσκάπτουν; Στηρίζουν τις θέσεις του Έλληνα Επιτρόπου ή τις αποδυναμώνουν;"

To Γραφείο Τύπου