Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/10/2005

Ανεφάρμοστη η Οδηγία για την προστασία των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα καταδίκη, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν έχουν απαντήσει ακόμα στην προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν.

Απάντηση της Επιτροπής στον Δ. Παπαδημούλη.

Μετά από καταγγελίες πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το θέμα των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ζητούσε να πληροφορηθεί για το αν η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την Οδηγία 2003/9/ΕΚ, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, καθώς οι μέχρι σήμερα ελληνικές πρακτικές απέχουν πολύ από το γράμμα και το πνεύμα της εν λόγω Οδηγίας.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τα θέματα δικαιοσύνης, κ. Φρατίνι ήταν ξεκάθαρος στην απάντησή του: "Μέχρι σήμερα η Επιτροπή δεν έλαβε καμία κοινοποίηση για τη μεταφορά της Οδηγίας από την Ελλάδα, ούτε καμία απάντηση από τις ελληνικές αρχές στην προειδοποιητική επιστολή, την οποία τους διαβίβασε στις 22 Μαρτίου 2005. Συνεπώς η Επιτροπή απέστειλε πρόσφατα αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα."

Στις συγκεκριμένες δε καταγγελίες του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με παράλειψη αιτήσεων, έλλειψη ενημέρωσης για τις διαδικασίες σε γλώσσα που να κατανοούν οι αιτούντες άσυλο, έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού και για συνθήκες διαμονής που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων, ο κ Φρατίνι απάντησε ότι "προτίθεται να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές".

Αναφερόμενος στο ζητημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Για μια ακόμη φορά η χώρα απειλείται με παροπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί αρνειται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια κοινοτική οδηγία που εμπεριέχει θετικές διατάξεις. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους εξηγήσεις και ενέργειες. Το επιβάλλουν λόγοι ανθρωπιστικοί αλλά και στοιχειώδους συνέπειας."

To Γραφείο Τύπου