Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/10/2005

Η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση του 'Ααρχους για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα των πολιτών

Απάντηση Δήμα σε ερώτηση Παπαδημούλη

Δ. Παπαδημούλης: "Η μη επικύρωση της σύμβασης δημιουργεί κενά και αδιαφάνεια στα θέματα εφαρμογής του περιβαλλοντικού δικαίου."

«Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στα κράτη που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση 'Ααρχους για λόγους οι οποίοι δεν είναι γνωστοί στην Επιτροπή». Τα ανωτέρω δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Η Σύμβαση του 'Ααρχους στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας παρέχει στο κοινό το δικαίωμα της πρόσβασης στις περιβαλλοντικές πληροφορίες. Ο δεύτερος πυλώνας διανοίγει το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των σχετικών αποφάσεων. Με τον τρίτο πυλώνα παρέχεται στους πολίτες πρόσβαση στη δικαιοσύνη, δηλαδή το δικαίωμα κίνησης διοικητικών ή δικαστικών διαδικασιών προς αμφισβήτηση πράξεων και παραλείψεων ιδιωτών και δημόσιων αρχών, οι οποίες αντιβαίνουν στις διατάξεις του περιβαλλοντικού δικαίου.

Ο κ. Δήμας επισημαίνει ότι «η Σύμβαση 'Ααρχους άρχισε να ισχύει στις 30 Οκτωβρίου 2001 μετά την επικύρωση, αποδοχή, έγκριση ή προσχώρηση σε αυτήν, εκ μέρους δεκαέξι Μερών». Σήμερα ο αριθμός των κρατών που την έχουν επικυρώσει ανήλθε σε 36, η Ελλάδα όμως φαίνεται ότι «ξέχασε» να προβεί στην επικύρωσή της...

Κύριος στόχος της Σύμβασης είναι η αρτιότερη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος δια μέσου της μεγαλύτερης διαφάνειας, της υποχρέωσης λογοδοσίας των αρμοδίων δημόσιων αρχών και της περαιτέρω υιοθέτησης νομοθετικών ρυθμίσεων που να εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών στη συνδιαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Ως συμβολή στην εφαρμογή της Σύμβασης του 'Ααρχους έχουν εκδοθεί δύο οδηγίες. Η οδηγία 2003/4/ΕΚ για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και η οδηγία 2003/35/ΕΚ σχετικά με τη συμμετοχή του κοινού στην κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον.

Και για τις δύο ανωτέρω οδηγίες, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας λόγω της μη μεταφοράς τους στην οικεία έννομη τάξη. Φαίνεται ότι αυτές οι παραλείψεις δεν αποτελούν απλή σύμπτωση ή αμέλεια αλλά δείχνουν μια συνειδητή στάση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να κρατούν τους πολίτες μακριά από οποιαδήποτε πληροφόρηση για θέματα περιβάλλοντος».

To Γραφείο Τύπου