Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/10/2005

Ασυμβίβαστη με την κοινοτική νομοθεσία η μερική εδαφοποίηση της λυματολάσπης στα 'Ανω Λιόσια

"Δεν μας έχει πει ο Υπουργός ποια είναι η λύση την οποία έχει υποσχεθεί μέχρι το τέλος του έτους".

"Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκ νέου".

"Ασυμβίβαστο με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία", θεωρεί ο Επίτροπος κ. Δήμας τον τρόπο διάθεσης της ιλύος της Ψυττάλειας, που επέλεξε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Έλληνας Επίτροπος πετάει το μπαλάκι στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ λέγοντας ότι "οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την επιλογή και υλοποίηση κατάλληλης μεθόδου για την προσωρινή επεξεργασία της λυματολάσπης, μέχρι την ολοκλήρωση της προτεινόμενης μονάδας ξήρανσης στο νησί που χρηματοδοτεί το ταμείο Συνοχής".

Στην αποκαλυπτική απάντηση του Έλληνα Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας και τη διάθεση της λυματολάσπης, ο κ. Δήμας τόνισε μεταξύ άλλων:

"Υπάρχει πρόβλημα τόσο με τη διαχείριση της λυματολάσπης που έχει ήδη αποθηκευθεί στην Ψυττάλεια όσο και με τη λυματολάσπη που παράγεται σε καθημερινή βάση"

"Η μεταφορά μεγάλης ποσότητας ανεπεξέργαστης λυματολάσπης με πλοία και φορτηγά αυτοκίνητα στο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στα ΄Ανω Λιόσια παρουσιάζει περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η ρύπανση των υδάτων λόγω της απόρριψης λυματολάσπης στο θαλάσσιο περιβάλλον, επιπτώσεις λόγω των εκπομπών από τη μεταφορά των αποβλήτων σε μια απόσταση 21 χιλιομέτρων μέσα από πυκνοκατοικημένη περιοχή και κίνδυνος μόλυνσης λόγω έκχυσης της λυματολάσπης κατά τη μεταφορά.

Επιπλέον η διάθεση της λυματολάσπης στα ΄Ανω Λιόσια οδηγεί στον κορεσμό του ΧΥΤΑ"

" Η Επιτροπή θεωρεί τον τρόπο διάθεσης της ιλύος, που αναφέρθηκε παραπάνω, ως ασυμβίβαστο με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία."

"Η Επιτροπή αξιολογεί ένα είδος εδαφοποίησης σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ΄Ανω Λιοσίων που προτείνουν οι ελληνικές αρχές ως προσωρινή λύση και δεν θα διστάσει να κινήσει διαδικασία κατά της Ελλάδας γιατί αυτό επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία αλλά και η ανάγκη της προστασίας της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος"

Σε συμπληρωματική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για το κατά πόσο θα τηρηθεί η δέσμευση των ελληνικών αρχών να σταματήσει το Δεκέμβριο η αποτυχημένη μεταφορά και εδαφοποίηση της λυματολάσπης στα ΄Ανω Λιόσια και για το αν η Κομισιόν γνωρίζει ποιά είναι η προτεινόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ "μυστική" για τους Έλληνες πολίτες, εναλλακτική λύση, ο κ. Δήμας απάντησε επακριβώς ότι:

"Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου έχει πει ο κ. Υπουργός, ποιά είναι η λύση την οποία έχει υποσχεθεί μέχρι το τέλος του έτους. Υποθέτω, για να το λέει θα έχει κάτι στο μυαλό του και βεβαίως δεν δεσμεύεται κατ' αυτό τον τρόπο ένας Υπουργός και μια κυβέρνηση εάν δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο, ένα σχέδιο δηλαδή για τον τρόπο διάθεσης της λυματολάσπης κατά το διάστημα μέχρι το 2007". Η απάντηση μιλάει από μόνη της....

Στο ερώτημα του Δημήτρη Παπαδημούλη, εάν η Κομισιόν εκτιμά ότι θα τηρηθούν οι προθεσμίες που έχει θέσει, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου, για την κατασκευή του ξηραντήριου στην Ψυττάλεια, ο κ. Επίτροπος προτίμησε να σιγήσει...

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

Μετά και από την απάντηση -βόμβα του Έλληνα Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει:

α. Να τηρήσει τη δέσμευση της για άμεση διακοπή, το αργότερο τον Δεκέμβριο, της αποτυχημένης και "ασυμβίβαστης με την κοινοτική νομοθεσία " λύσης της μεταφοράς και μερικής εδαφοποίησης της λυματολάσπης στα 'Ανω Λιόσια.

β. Να παρουσιάσει , τεκμηριώσει και συζητήσει την εναλλακτική λύση που επιμένει να κρατά κρυφή από τους πολίτες και από την Κομισιόν.

γ. Να επιταχύνει ραγδαία τους ρυθμούς για την ολοκλήρωση και λειτουργία της μονάδας ξήρανσης στην Ψυτάλλεια εντός του 2007.

Ελπίζω αυτή τη φορά η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να μην αναλωθεί σε τετριμμένους αντιπερισπασμούς περί αντιπολιτευτικών υπερβολών και να απαντήσει έμπρακτα και "επί της ουσίας".

To Γραφείο Τύπου