Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/05/2005

Κάλεσμα σε όλα τα κόμματα για μια δημόσια και κερδοφόρα Ολυμπιακή Αεροπορία

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος και οι Σωκράτης Μαντζουράνης, μέλος της Γραμματείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Κ. Ήσυχος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και μέλος της ΟΣΠΑ, Π. Τουμανίδης, μέλος της διοίκησης της ΟΣΠΑ, Πολιτοπούλου Σοφία (Σωματείο Εργαζομένων της Ο.Α) και Μπικιάρης Κώστας (Σωματείο Εργαζομένων της Ο.Α.).με θέμα τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία και τις θέσεις και προτάσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς πάνω στο θέμα αυτό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος δήλωσε μεταξύ άλλων :

«Eμείς θα θέλαμε το πλατύτερο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων. Θα θέλαμε να έχουμε κοινή δράση με το ΚΚΕ, είμαστε έτοιμοι να έχουμε, και θα θέλαμε να έχουμε και με το ΠΑΣΟΚ, φτάνει ο Πρόεδρός του να δώσει ένα μήνυμα ότι η πολιτική του είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Ο.Α. Εάν από την πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ διατυπωθεί η άποψη ότι είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση της Ο.Α., ότι θα παλέψει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και ότι θα θελήσει να αναζητήσει τρόπους για την ανάπτυξη μιας κερδοφόρας, δημόσιας, σύγχρονης, προωθημένης αεροπορικής εταιρείας, από την πλευρά μου θα ήμουν άμεσα διατεθειμένος να συναντηθώ και να συζητήσω μαζί του για κοινές δράσεις που θα μπορούσαμε να πάρουμε σ’ αυτό τον τομέα.»

Και κατέληξε: «Aπευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα, να κάτσουμε στο τραπέζι και να μελετήσουμε τις προτάσεις και τις σκέψεις μας ώστε να διατηρήσουμε αυτή τη δημόσια εταιρεία.»

O Κ. Ήσυχος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εμείς θεωρούμε ότι ζήτημα εκβιαστικών διλημμάτων δεν τίθεται, ούτε προς τους εργαζόμενους, ούτε προς την ελληνική κοινωνία. Το σύνθημα «η Ο.Α. ή πωλείται ή κλείνει» αποτελεί κορυφαίο δείγμα δημαγωγίας εκ μέρους της κυβέρνησης και δείχνει αμηχανία και φοβία για τη διεξαγωγή ενός σοβαρού δημοκρατικού διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας Ο.Α. και του ομίλου της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναθεωρήσει ριζικά την πολιτική των «ελεύθερων ουρανών» που μόνο απολύσεις εργαζομένων και προβληματικές εταιρείες δημιούργησε και στοχεύει στην συγκρότηση ενός ιδιότυπου μονοπωλιακού αεροπορικού περιβάλλοντος με σοβαρή επίπτωση στην ασφάλεια των πτήσεων αλλά και στο κόστος μετακίνησης των επιβατών και εμπορευμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει επίσης να θέσει με σοβαρότητα και συνέπεια την αδιαπραγμάτευτη αγωνιστική της θέση για δημόσια, εθνική πολιτική αερομεταφορών όπως εξάλλου έχουν πράξει επιτυχώς και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία κλπ.)»

Τέλος ο Κ. Ήσυχος έδωσε λίστα αεροπορικών εταιρειών που η Ο.Α. απώλεσε ως πελάτες της στον τομέα του handling, από το Μάρτιο μέχρι σήμερα.

** (Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στην προαναφερόμενη λίστα απευθυνθείτε στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ-τηλ. 210.3378500-4)

To Γραφείο Τύπου