Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/11/2005

Η Τουρκία έχει υποχρεώση να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

Δ.Παπαδημούλης: Τι κάνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υιοθέτησης από την Τουρκία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο ζητά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης. Το αίτημα αυτό βασίζεται σε συγκεκριμένες απαντήσεις, που έχει λάβει από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή αν η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και αν πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαντά:

«Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί μικτή συμφωνία, δηλαδή έχει συναφθεί και από την Κοινότητα κα από τα κράτη μέλη. Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 6 της πράξης που αφορά του όρους προσχώρησης των νέων κρατών μελών, τα κράτη αυτά δεσμεύονται να προσχωρήσουν στις συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν συνάψει τα παλιά κράτη μέλη και, μαζί με αυτά, η Κοινότητα.»

Σε νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, αν τα δέκα νέα κράτη - μέλη είχαν αναλάβει την υποχρέωση να υιοθετήσουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αν τελικά την υιοθέτησαν, η απάντηση του Συμβουλίου είναι καταφατική:

«Σύμφωνα με το άρθρο 6 της πράξης σχετικά με τους όρους προσχώρησης των νέων κρατών μελών, τα τελευταία ανέλαβαν πράγματι να προσχωρήσουν στις συμφωνίες ή συμβάσεις που έχουν συνάψει τα κράτη μέλη και η Κοινότητα, ενεργώντας από κοινού, και στις συμφωνίες που έχουν συνάψει τα κράτη εκείνα που συνδέθηκαν στις εν λόγω συμφωνίες ή συμβάσεις.

Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας και οι συναφείς συμφωνίες αποτελούν μέρος των συμφωνιών και συμβάσεων αυτών.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κομισιόν οφείλει να εντάξει αμέσως και ρητά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις την υποχρέωση της Τουρκίας να υιοθετήσει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα συνδέεται με τον όρο της καλής γειτονίας. Οι απαντήσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφείς. Η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των δέκα νέων κρατών - μελών της ΕΕ και να επικυρώσει και αυτή με τη σειρά της τη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Η πράξη αυτή από μέρους της Τουρκίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια σωστή βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν σχέσεις καλής γειτονίας. Περιμένουμε απάντηση για τον σχεδιασμό και τις ενέργειες που έχει κάνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών»

To Γραφείο Τύπου