Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/11/2005

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΙΛΕΣ Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνείται να κατονομάσει τις ευθύνες των ΗΠΑ

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με το άσυλο, που παραχώρησαν οι ΗΠΑ στον έμμισθο τρομοκράτη της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος κατηγορείται για ανατίναξη αεροσκάφους των κουβανικών αερογραμμών με 73 θύματα, απάντησε το Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Δ. Παπαδημούλης περιέγραψε τη δράση του Λ.Π. Καρίλες ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της Βενεζουέλας για να δικαστεί για την ανατίναξη κουβανικού αεροσκάφους το 1976 με 73 θύματα και εισήλθε παράνομα στις ΗΠΑ ζητώντας άσυλο. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να τον εκδώσουν στη Βενεζουέλα ενώ σύμφωνα με έγγραφα της CIA και του FBI που δημοσιοποιήθηκαν από το Αρχείο Εθνικής Ασφαλείας, ο Καρίλες ήταν επί χρόνια στο μισθολόγιο της CIA και πρωτοστατούσε σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Κούβας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, στην ερώτησή του, κάλεσε το Συμβούλιο της ΕΕ να αποφανθεί αν:

«Θεωρεί τρομοκρατικές τις ενέργειες για τις οποίες έχει καταδικαστεί ή κατηγορείται ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες; Αν ναι, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται ν'αναλάβει προκειμένου να δικαστεί στη Βενεζουέλα και να διερευνηθούν πλήρως οι σχέσεις του με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ;»

Στην απάντησή του το Συμβούλιο της ΕΕ απαριθμεί:

Το Συμβούλιο όμως φροντίζει να πάρει αποστάσεις από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα στην απάντησή της η Κομισιόν σημειώνει: «Αν και το Συμβούλιο δεν έχει θέσει την υπόθεση του κ. Λουίς Ποσάδα Καρίλες προς συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη μέλη συνεχίζουν να παρακολουθούν την υπόθεση.» και τονίζει ότιόσα αναφέρει είναι ανεξάρτητα της υπόθεσης Λ.Π.Καρίλες. Ανεξαρτήτως της υπόθεσης Ποσάδα, σημειωτέον, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει πάσα τρομοκρατική ενέργεια, με οποιοδήποτε στόχο ή κίνητρο.»

To Γραφείο Τύπου