Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/11/2005

Οι εξωφρενικές αυξήσεις του ΟΤΕ για το Internet στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Η τεράστια αύξηση των χρεώσεων που αυθαίρετα αποφάσισε ο ΟΤΕ για τις συνδέσεις απλής τηλεφωνικής γραμμής θα επιδεινώσει τη χαμηλή διείσδυση και χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα, που είναι ήδη από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτησή που κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού περιγράφει τις νέες εξωφρενικές τιμολογήσεις του ΟΤΕ εκτιμά ότι οι χρεώσεις του ΟΤΕ θα χειροτερέψουν την ήδη χαμηλή διείσδυση του ίντερνετ στην Ελλάδα και ζητά από την Κομισιόν στοιχεία σχετικά με το ποσοστό διείσδυσης καθώς και το κόστος απλών τηλεφωνικών και ευρυζωνικών συνδέσεων σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Τέλος ο Δ. Παπαδημούλης αφού αναφέρει ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για τους χρήστες με απλή τηλεφωνική γραμμή καλεί την Κομισιόν να παρέμβει προκειμένου να σταματήσουν οι αυθαίρετες τιμολογήσεις.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Αύξηση χρεώσεων για κλήσεις πρόσβασης προς το διαδίκτυο με απλή τηλεφωνική γραμμή, που θα ισχύσει από τις 6/12/05, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με τη νεα ρύθμιση καταργείται το φθηνό νυχτερινό τιμολόγιο, που ίσχυε από τις 10μμ έως τις 8 πμ και ορίζεται ενιαίο τιμολόγιο που θα φτάνει τα 0,6 ΕΥΡΩ την ώρα. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση κατά 72,4% των ημερήσιων τιμολογίων που ήταν 0,352ΕΥΡΩ ανά ώρα και κατά 240% των αντίστοιχων νυχτερινών, που ήταν 0,176ΕΥΡΩ.

Δεδομένου ότι το 75% των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα επιλέγει τη σύνδεση με απλή τηλεφωνική γραμμή και η νέα τιμολογιακή πολιτική θα επιδεινώσει την ήδη χαμηλή διείσδυση της χρήσης του διαδικτύου , ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιο το ποσοστό διείσδυσης του διαδικτύου στην Ελλάδα σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο; Ποια η κατάσταση στα υπόλοιπα κράτη - μέλη;

Ποιο το κόστος των απλών τηλεφωνικών και των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη; Ποιος ο κοινοτικός μέσος όρος;

Θεωρεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο γεγονός;"

To Γραφείο Τύπου