Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/11/2005

Στην Κομισιόν τα σενάρια μεταφοράς της λυματολάσπης στο Σουδάν

Ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην Κομισιόν φέρνει με σημερινή ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης το σενάριο που επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται επισήμως από την ΕΥΔΑΠ η μεταφορά της λυματολάσπης στο Σουδάν. Ερωτά την Κομισιόν αν έχει ενημερωθεί στο μεταξύ από τις ελληνικές αρχές για τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται εν όψει του Δεκεμβρίου, καθώς και αν έχει αξιολογηθεί εκ μέρους της Κομισιόν η συμβατότητα τους με τη σχετική ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και πρακτική, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) Α.Ε. ανακοινώνεται ότι: «για την αντιμετώπιση του κληρονομηθέντος οξύτατου προβλήματος της διαχείρισης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας και μέχρι την οριστική λύση της ξήρανσης, εξετάζονται διάφορες ενδιάμεσες λύσεις και μεταξύ αυτών η μεταφορά και αξιοποίηση στο Σουδάν».

Δεδομένου ότι κατά τη συζήτηση προφορικής ερώτησής μου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (26/10/2005) σχετικά με την διαχείριση της λυματολάσπης μετά τον Δεκέμβριο και μέχρι την ολοκλήρωση της μονάδας ξήρανσης εντός του 2007, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας είχε απαντήσει: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου έχει πει ο κ. Υπουργός, ποια είναι η λύση την οποία έχει υποσχεθεί μέχρι το τέλος του έτους. Υποθέτω, για να το λέει θα έχει κάτι στο μυαλό του και βεβαίως δεν δεσμεύεται κατ' αυτό τον τρόπο ένας Υπουργός και μια κυβέρνηση εάν δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο, ένα σχέδιο δηλαδή για τον τρόπο διάθεσης της λυματολάσπης κατά το διάστημα μέχρι το 2007».

Ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει ενημερωθεί η Επιτροπή στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει για τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζουν οι Ελληνικές αρχές και ειδικότερα για τη λύση της μεταφοράς της λυματολάσπης στο Σουδάν; Έχει αξιολογήσει αυτές τις λύσεις, τη συμβατότητα τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και αν κατ' αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της υγείας των πολιτών;"

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Μετά και από τις αποκαλύψεις περί Σουδάν και επειδή ο Δεκέμβριος σχεδόν έφθασε, η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει:

α. Να τηρήσει τη δέσμευση της για άμεση διακοπή, το αργότερο τον Δεκέμβριο, της αποτυχημένης και "ασυμβίβαστης με την κοινοτική νομοθεσία " λύσης της μεταφοράς και μερικής εδαφοποίησης της λυματολάσπης στα 'Ανω Λιόσια.

β. Να εγκαταλείψει την τακτική της κρυψίνοιας, να παρουσιάσει, να τεκμηριώσει και να συζητήσει έγκαιρα και δημόσια τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ.

γ. Να επιταχύνει ραγδαία τους ρυθμούς για την ολοκλήρωση και λειτουργία της μονάδας ξήρανσης στην Ψυτάλλεια εντός του 2007".

To Γραφείο Τύπου