Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/11/2005

Η Εκκλησία της Ελλάδας "τρέχει" γρηγορότερα το Γ' ΚΠΣ από το Ελληνικό κράτος

Απάντηση της Κομισιόν στον Δ.Παπαδημούλη

Δ. Παπαδημούλης: "Να δώσει η κυβέρνηση τα αντίστοιχα στοιχεία και για τις εταιρείες της Εκκλησίας που επιχορηγούνται από το κράτος και το ΚΠΣ"

Ανάμεσα στους τελικούς δικαιούχους των πόρων του Γ' ΚΠΣ είναι και η Εκκλησία της Ελλάδας. Αυτό αναφέρει η αρμόδια Επίτροπος κ. Χούμπνερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, η εκκλησία, μέσω των μοναστηριών και των μητροπόλεων της, συμμετέχει σε 75 διαφορετικά έργα του Γ΄ ΚΠΣ. Τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία περιλαμβάνονται στον συνημμένο πίνακα, είναι ενταγμένα στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) και στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Όπως φαίνεται και από τον συνημμένο χρηματοδοτικό πίνακα υλοποίησης, ο συνολικός προϋπολογισμός τους σε όρους δημόσιας δαπάνης είναι περίπου 78 εκατ. ΕΥΡΩ και ο μέχρι σήμερα ρυθμός απορρόφησης είναι 55%. Ειδικότερα τα έργα του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν σε ιερές μονές του Αγίου Όρους, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη αυξημένη απορρόφηση της τάξεως του 70,4%! Πρόκειται για υψηλά ποσοστά, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο του συνόλου του Γ΄ ΚΠΣ που βρίσκεται περίπου στο 34%. Η πλειοψηφία των δράσεων αναφέρεται σε έργα αποκατάστασης-συντήρησης καθώς και τεκμηρίωσης-αξιοποίησης του ορθόδοξου πολιτισμού. Η Κομισιόν στην απάντηση της παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες στις αρμόδιες ελληνικών αρχές. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Επιτροπή επιθυμεί ωστόσο να διευκρινίσει στο Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου ότι, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης με τα κράτη μέλη για τη διαχείριση του κοινοτικού πλαισίου στήριξης (ΚΠΣ) και των επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ), οι αποφάσεις έγκρισης των επενδυτικών έργων των τελικών/ενδεχόμενων δικαιούχων ανήκουν στην αρμοδιότητα των εθνικών ή/και περιφερειακών αρχών που είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση των προγραμμάτων αυτών και από τις οποίες μπορούν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Με εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απορροφήσεις για έργα της Εκκλησίας της Ελλάδας που συγχρηματοδοτούνται με κονδύλια της ΕΕ είναι κατά πολύ υψηλότερες του μέσου όρου του ΚΠΣ. Πολλά από αυτά τα έργα μάλιστα συμβάλουν στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ας ελπίσουμε ότι το γεγονός αυτό δεν θα δώσει ιδέες σε ορισμένους να υποκαταστήσουν και τις Διαχειριστικές Αρχές του ΚΠΣ.

Υπάρχει ωστόσο και το αφανές τμήμα των επενδύσεων, ορισμένες μάλιστα με καθαρά επιχειρηματικό χαρακτήρα, που επιδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια ή τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό υλοποιείται μέσω εταιρειών που έχουν συσταθεί με πρωτοβουλία της ηγεσίας της Εκκλησίας όπως η πασίγνωστη πλέον ΜΕΤΟΧΙ ΑΕ, δημιούργημα του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου, για την οποία δημοσιεύματα αναφέρουν ότι διενεργείται και διαχειριστικός έλεγχος.

Ζητώ από την Ελληνική κυβέρνηση να κάνει ότι και η Κομισιόν. Να δώσει αμέσως στην δημοσιότητα τον αντίστοιχο πίνακα όλων των Εταιρειών στις οποίες συμμετέχει η Εκκλησία της Ελλάδος, οι οποίες έχουν επιδοτηθεί από το ΚΠΣ ή το κράτος, τα έργα που έχουν επιδοτηθεί, το ύψος του προϋπολογισμού και της επιδότησης, καθώς και τον ρυθμό προόδου του έργου. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα σχετικά στοιχεία".

To Γραφείο Τύπου