Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/11/2005

Επιβεβαιώνεται η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη για την απάτη στη Βόρεια Ελλάδα

Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών σχετικά με την οικονομική απάτη από βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας επιβεβαιώνει προηγούμενη σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απάντηση της στον Έλληνα ευρωβουλευτή είχε αποκαλύψει ότι διενεργούνταν έρευνες από τον ΣΔΟΕ και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης για το ενδεχόμενο απάτης σε βάρος των κοινοτικών επιδοτήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Επισυνάπτεται το δελτίο τύπου (24/5/05) με την πλήρη απάντηση της Επιτροπής.

«Η Κομισιον σε απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝΔημήτρη Παπαδημούλη παραδέχεται ότι υπάρχουν ενδείξεις πιθανής απάτης εκ μέρους ελληνικών εταιρειών, οι οποίες λαμβάνουν επιδοτήσεις της ΕΕ.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθιγε το ζήτημα που έχει προκύψει από τις δραστηριότητες 12 εταιρειών της Βόρειας Ελλάδας που επιδοτούνταν από τον αναπτυξιακό νόμο, λάμβαναν κοινοτικές επιδοτήσεις και εξαπατούσαν με τη βοήθεια δύο ελβετικών εικονικών εταιρειών (εταιρείες - μαϊμού) το ελληνικό Δημόσιο. Η όλη μεθόδευση είχε στηθεί με την αξιοποίηση των "τριγωνικών συναλλαγών". Οι επιχειρήσεις προμηθεύονταν μηχανήματα, που προέρχονταν κυρίως από τη Γερμανία και την Ιταλία, όμως στη διαδικασία μέχρι την εξαγωγή τους μεσολαβούσαν οι δύο ελβετικές εταιρείες, που τιμολογούσαν εκ νέου τα μηχανήματα έως και 10 φορές της πραγματικής τους αξίας.

Όπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής, παράλληλα με την προκαταρτική έρευνα που διεξάγει το ΣΔΟΕ ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών, αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών έχει ξεκινήσει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Η OLAF αποφάσισε να ανοίξει φάκελο μετά από το αίτημα συνδρομής που της υπέβαλαν οι ελβετικές δικαστικές αρχές όσον αφορά την εκτέλεση δικαστικής παραγγελίας που απέστειλαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές. Η συνεργασία με τις ελβετικές αρχές διεξάγεται σε πολύ ευνοϊκό πλαίσιο συνεργασίας, ιδιαίτερα δε ύστερα από την υπογραφή λεπτομερούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της απάτης, που υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της με την Ελβετία.

Καταλήγοντας, η Κομισιόν τονίζει ότι αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κονδυλίων της Κοινότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Κομισιόν:

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αποφάσισε να ανοίξει φάκελο μετά από το αίτημα συνδρομής που της υπέβαλαν οι ελβετικές δικαστικές αρχές όσον αφορά την εκτέλεση δικαστικής παραγγελίας που απέστειλαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Υπήρχαν πράγματι ενδείξεις πιθανής απάτης εκ μέρους ελληνικών εταιρειών, οι οποίες λαμβάνουν επιδοτήσεις της ΕΕ, σε ορισμένα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται από την ελληνική κυβέρνηση και μέρος των οποίων συγχρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κοινότητας.

Επί του παρόντος διεξάγεται στην Ελλάδα, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), προκαταρκτική έρευνα μετά από εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών. Η OLAF έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών και είναι πρόθυμη, εφόσον χρειαστεί, να συμβάλει στις έρευνες.

Εάν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κονδυλίων της Κοινότητας.

Τον Οκτώβριο του 2004 υπεγράφη μεταξύ της Κοινότητας και των κρατών μελών και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας λεπτομερής συμφωνία για την καταπολέμηση της απάτης. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ακόμη πιο ευνοϊκού πλαισίου συνεργασίας με τις ελβετικές αρχές για την καταπολέμηση της απάτης, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται για τη σύναψη περαιτέρω συμφωνιών συνεργασίας. Τόσο η Επιτροπή όσο και η OLAF θα συνεχίσουν να επαγρυπνούν όσον αφορά μεμονωμένες υποθέσεις.»

To Γραφείο Τύπου